Laurențiu Cazan, urmărit penal în Dosarul reprimării mitingului din 10 august - membru în Autoritatea de Ordine Publică București - CursDeGuvernare.ro
miercuri

27 octombrie, 2021

Laurențiu Cazan, urmărit penal în Dosarul reprimării mitingului din 10 august – membru în Autoritatea de Ordine Publică București

25 septembrie, 2018

Maiorul Laurențiu Cazan, coordonatorul intervenției jandarmilor la protestul din 10 august, urmează să devină și membru în Autoritatea Teritorială de Ordine Publică București.

Un proiect de hotărâre în acest sens va fi discutat în ședința de joi a Consiliului General.

Numirea sa în această Autoritate este obligatorie, cât timp deține funcția de șef al Direcției Generale de Jandarmi București, conform HG 787 din 2002 privind regulamentul de organizare și funcționare a ATOP.


ATOP este organism cu rol consultativ, fără personalitatea juridică, ce funcționează pe lângă Consiliul General al
Municipiului București și consiile județene, „în scopul asigurării bunei desfășurări și sporirii eficienței serviciului polițienesc din unitatea administrativ – teritorială unde funcționează”, conform Regulamentului de organizare și funcționare a acestei structuri.

Bonus de 10.000 de lei anual

Calitatea de membru ATOP înseamnă un bonus de aproximativ 10.000 de lei anual, pe lângă salariul de director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, post pe care-l poate ocupa până când Dosarul violențelor jandarmilor va fi trimis în instanță.

Maiorul Cazan, promovat în funcția de director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti la  doar câteva zile după Protestul Diasporei, este acuzat de procurori, în legătură cu reprimarea manifestației de pe 10 august, de următoarele infracțiuni:

  • săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu
  • participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată
  • participaţie improprie la fals intelectual
  • participaţie improprie la uz de fals

Procurorii, despre maiorul Cazan: A ordonat intervenția în forță și apoi a falsificat ordinul de evacuare

Cazan Laurențiu este principalul autor al represiunii, din primul grup de acuzați în Dosarul reprimării Protestului Diasporei: el este, potrivit Parchetului General, cel care a ordonat evacuarea cu forța a Pieței Victoriei, deși nu avea un ordin în acest sens.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Pentru a crea o aparență de legalitate, Cazan Laurențiu i-ar fi cerut celui care se ocupa de Jurnalul Acţiunilor Operative să comită un fals: să consemneze în mod nereal ora 23:11 ca fiind cea la care prefectul municipiului Bucureşti a aprobat intervenţia în forţă.

„De asemenea, a ordonat folosirea mijloacelor din dotare pentru evacuarea protestatarilor, cu consecinţa exercitării de către militarii din subordine a unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, acte îndreptate inclusiv împotriva copiilor, altfel decât în mod gradual și fără a înceta după realizarea scopului misiunii, producându-se vătămarea unui număr mare de participanţi la protest”, potrivit unui comunicat de săptămâna trecută al Parchetului General.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr