miercuri

12 iunie, 2024

29 august, 2018

Maiorul Laurențiu Cazan, cel care a coordonat intervenția în forță de pe 10 august din Piața Victoriei, apare miercuri pe site-ul Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București ca fiind noul director general al acestei instituției.

Până miercuri, el ocupa poziția de prim-adjunct al DGJMB.

Maiorul a fost indicat de protestatari ca fiind unul dintre vinovații de represiunea nejustificată a demonstrației din 10 august, reprimare dictată politic și urmează să fie audiat la Parchetul Militar în dosarul privind abuzurile jandarmilor, în care au depus deja plângere peste 800 de persoane. De partea forțelor de ordine, autoritățile transmit că 64 de jandarmi ar fi declarat că au suferit violențe din partea civililor, dar circa jumătate dintre ei nu au făcut nicio plângere.


După protest, televiziunile au surprins la Institutul Național Medicol – Legal mai mulți jandarmi cu vânătăi sau alte răni superficiale transportați acolo cu autovehiculele Jandarmeriei pentru a cere eliberarea certificatelor necesare atestării violenței protestatarilor.

Laurențiu Cazan urmează să le explice procurorilor afirmațiile sale de la câteva zile după manifestație, când susținea că prefectul Capitalei a ordonat în jurul orei 20.00:

În momentul în care am văzut că lucrurile încep să degenereze, că presiunea crește, am discutat personal cu prefectul și i-am spus că dacă lucrurile vor degenera, dacă nu reușim să avem un moment când tensiunea aceasta, când atacurile forțelor de ordine nu încetează, vom ajunge la restabilirea ordinii publice în zonă.

Dânsa a spus că este pregătită să intervenim pentru restabilirea ordinii publice, i-am adus în atenție acest lucru, am fost la fața locului împreună tot timpul, am văzut despre ce este vorba. Și atunci pot să spun că s-a luat decizia pentru a avea un ordin de restabilire a ordinii publice…


(Moderator: Ora 23:00?) Nu! Ce vă povestesc aici a fost în jurul orelor 20:00. Sunt documente operative, se poate verifica.

Prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, l-a contrazis însă – ordinul a fost semnat după miezul noții, când piața fusese deja evacuată, ceea ce ridică problema legalității jandarmilor coordonați de Laurențiu Cazan și i-ar putea aduce acestuia cel puțin o acuzație oficială de abuz în serviciu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: