miercuri

25 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 noiembrie, 2022

Banca Centrală Europeană (BCE) va continua să majoreze ratele dobânzilor şi ar putea chiar să fie nevoită să restricţioneze activitatea economică pentru a controla inflaţia, a declarat vineri preşedintele BCE, Christine Lagarde.

Potrivit News.ro, șefa BCE a evidenţiat dobânzile drept instrumentul cheie al băncii pentru reducerea bilanţului.

Începând din luna iulie, BCE a majorat dobânzile cu 2 puncte procentuale, o măsură fără precedent, pentru a combate inflaţia, şi a declarat că va înăspri şi mai mult politica monetară prin creşterea ratelor dobânzilor şi reducerea activelor sale, de 5.000 de miliarde de euro).


”Ne aşteptăm să creştem în continuare dobânzile, iar retragerea activelor poate să nu fie suficientă. Ratele dobânzilor sunt şi vor rămâne principalul instrument de ajustare a politicii noastre. Recunoscând că ratele dobânzilor rămân instrumentul cel mai eficient pentru modelarea orientării noastre politice, este oportun ca bilanţul să fie normalizat într-un mod măsurat şi previzibil”, a spus Lagarde într-un discurs la o conferinţă.

La nivelul de 1,5%, dobânda pentru depozite a BCE nu este departe de aşa-numita dobândă neutră, la care banca nu stimulează şi nici nu reţine creşterea.

Cele mai multe estimări ale dobânzii neutre sunt între 1,5% şi 2%, ceea ce sugerează că, după o creştere preconizată în decembrie, politica monetară permisivă va fi eliminată.

Problema este că inflaţia, care rulează la 10,6%, este cu mult peste ţinta de 2% a BCE şi chiar şi o recesiune, acum aproape sigură în lunile de iarnă, este puţin probabil să atenueze presiunile preţurilor suficient pentru a lăsa BCE să iasă din politica de frânare.


***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: