Vineri, prima zi de programare pentru a doua etapă de vaccinare anti-Covid, peste 190.000 de persoane s-au înscris pentru imunizare, dintre care 50.000 în București. În Capitală, a explicat coordonatorul campaniei, dozele alocate pentru următoarele 20 de zile au fost astfel epuizate.
„Acum o oră erau 18.000 de utilizatori pe minut. Am vorbit cu directorul STS şi mi-a zis că e una dintre cele mai mari provocări din punct de vedere al platformelor informatice. (…) Erau în prima oră alocate peste 100.000 de sloturi, ceea ce înseamnă 50.000 de persoane programate, pentru că o persoană alocă prima doză şi doza de rapel (…)
În total, vineri, în prima zi a etapei a doua de vaccinare s-au programat la nivel național 190.000 de oameni, între care 50.000 în Capitală, acolo unde locurile sunt ocupate pentru următoarele 20 de zile”, a explicat Valeriu Gheorghiță.
Situație asemănătoare este și la Cluj, unde nu mai sunt vaccinuri ce pot fi programate pentru adminsitrare, a declarat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu. El a spus că soluţia va fi realocarea de doze, atunci când vor fi disponibile.
„La Cluj şi la Bucureşti nu mai sunt locuri, lucru îmbucurător. Acum problema este că nu avem destul vaccin. Toată organizarea logistică este la MApN, soluţia va fi realocarea de doze când vor ajunge altele.
Problema este că sunt mult mai mulţi oameni care vor să se vaccineze, faţă de numărul de doze existent”, a declarat Voiculescu, sîmbătă dimineață, citat de News.ro.
În fiecare săptămână, România primește aproximativ 150.000 de doze de vaccin BioNTech/Pfizer din achiziția făcută de Comisia Europeană, care sunt folosite, în acest moment, pentru vaccinarea celor încadrați în etapele I și II ale amplei operațiuni de imunizare.
Dozele trebuie alocate în așa fel încât să țină cont de rapelurile necesare.
Programările se pot face pe platforma special deschisă sau la call-centere, orecum și prin medicul de familie sau direcția de asistență socială din fiecare județ.
Persoanele din categoria de vârstă mai mare de 65 de ani pot face un cont, pot ruga un aparţinător să creeaze un cont şi să le înscrie, se pot înscrie prin medicul de familie, prin call center sau chiar prin intermediul Direcţiei de asistenţă socială din Primăria din localitatea de domiciliu.
Valeriu Gheorghiţă a precizat că pentru personalul medical şi cel din centrele sociale continuă campania de vaccinare.
Nu există suficiente doze
„Nu avem suficiente doze, din păcate. Dacă ne uităm la celelalte țări, toată lumea se uită la Israel în perioada aceasta, dar situația este cu totul diferită, având în vedere că numărul dozelor disponibile este incomparabil mai mare. La acest moment, noi trebuie să ne adaptăm ritmul de vaccinare în funcție de numărul de doze pe care le avem disponibile, asigurând pentru fiecare persoană atât doza inițială, cât și rapelul”, a Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.
El a explicat că în fiecare zi se vor elibera locuri. În București, sunt 24 de puncte de vaccinare, ceea ce înseamnă peste 1.500 de persoane zilnic.
„Noi am pus în momentul acesta o limită de maximum 600.000 de locuri la nivel național pentru următoarele 20 de zile, pentru că nu vrem să cădem nici în cealaltă extremă, în care să avem persoane care se programează și să nu avem doze pentru ele”, a explicat Valeriu Gheorghiță. „În funcție de numărul de doze pe care noi le vom avea, practic extindem și creștem atât numărul de centre de vaccinare, cât și numărul de sloturi libere care să concorde cu dozele disponibile”, a adăugat medicul.
Situația vaccinării:
Potrivit datelor puse la dispoziția CNCAV de către Institutul Național de Sănătate Publică, prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care ține evidența vaccinărilor, situația din ziua de 14 ianuarie a.c., ora 17.00, este următoarea:
- 2. Număr total de persoane vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech (începând cu data de 27 decembrie 2020) – 167.612.
- 1. Număr de persoane vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech (în ultimele 24 de ore) – 13.344.