cursdeguvernare

luni

16 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Copleșiți de importuri: La 31 mai, România bifase deja un minus de 5 miliarde de euro din schimburile externe de mărfuri

10 iulie, 2018

Deficitul comercial pe luna mai 2018 a urcat până la 1,27 miliarde de euro pe fondul unui ritm de creştere al exporturilor care a coborât la doar +5,2%, sub avansul exporturilor (+6,8%) faţă de aceeaşi lună a anului precedent.

Cumulat, de la începutul anului, deficitul a ajuns la 5 miliarde de euro, ceea ce consfinţeşte media de un miliard pe lună şi reprezintă un plus de 12,2% faţă de primele cinci luni din 2017.

Per total, în primele cinci luni din 2018 România a realizat exporturi de circa 28 miliarde euro, în timp ce importurile au însumat puţin peste 33 de miliarde de euro.Gradul de acoperire a importurilor efectuate pe baza exporturilor realizate a scăzut la doar 88,5%, sub nivelul din 2016 dar peste rezultatul final de anul trecut.


După cum se poate vedea din situaţia pe ultimele 17 luni, în mai 2018 deficitul înregistrat a fost al treilea cel mai mare după valorile consemnate în iunie 2017 şi decembrie 2017. Dacă sezonalitatea se va respecta, în luna care vine vom consemna o creştere a minusului din schimburile externe undeva spre un milliard şi jumătate de euro.

Situaţia pe comerţul intra şi extracomunitar şi imaginea pe sectoare

Pe primele cinci luni din 2018, schimburile cu țările din UE au fost de 21,55 miliarde de euro la export și 24,91 miliarde euro la import (76,7% din total la exporturi şi 75,3% la importuri). Pe segmentul de schimburi extracomunitare, s-au înregistrat exporturi de 6,54 miliarde euro și importuri de 8,19 miliarde euro (23,3% din total la exporturi şi 24,7% la importuri).

S-a menţinut şi după a cincea lună a anului trendul de debalansarea deficitului spre comerţul cu ţările non-euro. Acestea, deşi cumulează mai puţin de un sfert din schimburile comerciale ale României au contribuit în primul trimestru din 2018 cu o treime la deficitul comercial înregistrat per total, explicaţia principală fiind creşterea preţurilor la petrol pe plan mondial.


În structură, România a obținut un sold sectorial pozitiv din comerţul exterior numai pe segmentul de mașini și echipamente de transport.

Acest sold, care s-a ridicat la 1,1 miliarde la finele lunii mai, a fost anulat de minusul echivalent pe segmentul celorlalte produse manufacturate, ceea ce indică un deficit de competitivitate generalizat, dacă facem abstracţie de sectorul auto.

Simplificat, cam un miliard de euro din cele cinci consemnate de la începutul acestui an provine din schimburile pe segmentul de produse alimentare, unde nu ar fi fost motive de deficit dacă am fi avut o industrie alimentară capabilă să valorifice optim materiile prime locale iar aproape 1,2 miliarde euro se mai adaugă din faptul că nu suntem în stare să acoperim nici măcar pe jumătate importurile de combustibili şi lubrifianţi cu exporturile realizate, pentru că am pus pe butuci porţiuni însemnate din industria petrochimică.

Acestor două neajunsuri importante, li se adaugă marea problemă din comerţul exterior, schimburile de produsele chimice şi derivate, unde gradul de acoperire este extrem de scăzut, doar 30% exporturi faţă de importuri. De aici apar trei cincimi din deficitul cronic al României, deşi aici am avut înainte de 1989 chiar o sursă importantă de excedent comercial.

Minusul  înregistrat din schimburile externe de materii prime a fost unul puţin important, ceva mai mult de 170 de milioane de euro. De altfel, nici nu e de dorit să exportăm produse fără valoare adăugată sau cu valoare adăugată foarte mica, ci să prelucrăm aici materiile prime locale, pentru a creea locuri de muncă şi plusvaloare.

Una peste alta, plusul din zona auto a continuat să scadă şi este anulat de importurile de alte produse manufacturate, cu electronicele în prim-plan. Dependenţa de livrările de produse chimice din exterior, în lipsa unor capacităţi de producţie care să poată prelucra inclusiv nou-găsitele reserve de gaze naturale din platforma continentală, ar trebui examinată mai atent de către factorii de decizie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Creșterea salariului mediu brut pe economiei a fost alimentată de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: