Fostului procuror-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, i s-a adus vineri la cunoștință că este învinuită de abuz în serviciu, luare de mită și fals în declarații.
Nu s-a luat nicio măsură preventivă împotriva sa. Astfel, ea poate pleca din țară, pentru a participa, începând de luni, la următoarele etape din procesul de selecție pentru funcția de procuror-șef al Parchetului European (EPPO).
Dosarul a fost deschis în decembrie 2018, pornind de la o sesizare a lui Sebastian Ghiță, un fugar refugiat în Serbia. Acesta susține că a plătit în 2011 costurile aducerii în țară, în 2011, a fugarului Nicolae Popa, condamnat pentru rolul jucat în afacerea FNI. Suma reprezintă mită, chiar dacă nu a fost încasată de Laura Kovesi, câștigul acesteia fiind imaginea publică pe care ar fi câștigat-o prin această extrădare.
Nu se știe în ce măsură punerea sub acuzare va influența competiția pentru această importantă funcție, indiferent de susținerea pe care o are la nivel european, însă Laura Codruța a declarat vineri, la ieșirea din sediul Secției pentru investigarea infracțiunilor magistraților, că nu abandonează cursa: „Mă voi prezenta în Parlamentul European (cel care va da votul final – n. red.). Până atunci mai sunt câteva etape de parcurs”.
Laura Kovesi a cerut vineri recuzarea procurorului de caz și a procurorului-șef al Secției speciale, unde este anchetat cazul, considerând că imparțialitate acestora este afectată.
Adina Florea, procurorul de caz, este cea a cărei numire la conducerea DNA, în lcoul Laurei Kovesi, a fost cerută de ministrul Justiției, de două ori. Ea a declarat, la o audiere în CSM, că nu s-a simțit niciodată un procuror independent, motiv pentru care a primit aviz negativ pentru DNA.
Șeful Secției pentru investigarea infracțiunilor comise de magistrați este Gheorghe Stan, a fost adjunct la Inspecția Judiciară, instituție acuzată de mai multe asociații ale magistraților că a devenit un instrument politic folosit împotriva judecătorilor și procurorilor incomozi.
Principalele declarații oferite la ieșire de Laura Codruța Kovesi:
Fosta șefă DNA neagă toate acuzațiile și informațiile care au circulat în utlimul timp:
- Nu am comis niciodată, dar niciodată, fapte penale.
- despre relația cu Sebastian Ghiță și așa-zisele imagini compromițătoare pe care acesta le-ar fi pus la dispoziția anchetatorilor: Nu am avut întâlniri (cu Sebastian Ghiță – n. red.) în afara unui cadru instituțional. Am participat la evenimente organizate de instituții ale statului. De acolo sunt pozele. Nu am vorbit niciodată cu Ghiță nici la telefon, nici prin email. Nu am folosit emailul cuvuveaua. Pot apărea fotografii false, cum au apărut și înregistrări false.
- despre presupusa mită: Nu e adevărat. Acuzația că aș fi primit eu bani pentru a face extrădarea, nu e adevărat. Plata s-a făcut de Poliția Română, sunt două comunicate oficiale în acest sens (…) Nu am exercitat niciun act abuziv în legătură cu extradarea pentru că nu aveam aceste atribuții.
- Nu e nicio coincidență dosarul. Am patru acțiuni disciplinare, 18 dosare penale. Toți cei care și-au făcut treaba în magistratură au probleme. Președintele ÎCCJ are probleme, în CSM au probleme, judecătorii și procurorii care au comentat despre legile justiției au probleme.
Poliția spune că aducerea în țară a lui Nicolae Popa a fost plătită de MAI
Nicolae Popa, identificat în 2009 în Indonezia, a fost adus în România pe 22 aprilie 2011, fiind transportat de la Jakarta cu o aeronavă privată ce a aterizat pe Aeroportul Otopeni.
Poliția Română a declarat în decembrie 2018, la câteva zile după noua sesizare făcută de Sebastian Ghiță, că această instituție a plătit toate costurile, conform legii:
În ceea ce priveşte achiziţionarea de servicii în domeniul transportului aerian pentru aducerea în ţară a unui cetăţean român, în anul 2011, condamnat într-un dosar penal şi pentru care era emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, vă informăm că procedura a fost derulată de către Ministerul Afacerilor Interne, prin structura de specialitate, conform prevederilor O.U.G. nr. 34/2006 privind achiziţiile publice.
Negocierile au fost purtate cu trei operatori economici de profil, criteriul de atribuire fiind preţul cel mai scăzut.
În acest caz, a fost declarat câştigător operatorul economic S.C. ION ŢIRIAC AIR S.R.L., iar serviciile achiziţionate au vizat transportul de pasageri, pe ruta Bucureşti – Jakarta şi retur.
Semnarea contractului de prestare servicii şi decontarea acestuia au intrat în sarcina Poliţiei Române. Contractul, în valoare 234.207,30 de lei, a fost semnat de Inspectoratul General al Poliţiei Române, la data de 14.04.2011.
Acest lucru a fost stabilit și de procurorii care au anchetat cazul și au închis dosarul în 2017.
Conform legii, de procedura extrădării active (când România solicită aducerea în țară a unui infractor) se ocupă Ministerul Justiției, cel care are competența întocmirii cererii, dosarului de extrădare.
Operațiunea efectivă de aducere, din închisoarea unde reținut și până în fața autorităților române, se ocupă Poliția Română.
Procurorii doar solicită extrădarea și pledează în instanță cazul extrădării.
Ce spune Sebastian Ghiță: Prețul total al transportului a fost de aproximativ 120.000 de euro – 52.000 de euro plătiţi de Poliţie, iar 68.000 de euro plătiţi de o firmă.
Urmărită penal în țară, favorită la Bruxelles pentru postul de procuror-șef al Parchetului European
Laura Codruța Kovesi pleacă vineri la Bruxelles, pentru a participa la următoarea etapă a procesului de selecție pentru șefia Parchetului European – audierea, luni, în Parlamentul European, a celor trei candidați intrați în această ultimă fază: reprezentanta României este favorita, urmată de procurorii Jean-Francois Bohnert (Franța) și Andres Ritter (Germania).
Șansele sale sunt mari și mai mulți oficiali europeni și-au declarat susținerea pentru fosta șefă a DNA. La începutul acestei săptămâni, Partidul Popular, cel mai numeros din Parlamentul European, a făcut un anunț în acest sens.
Comisia Europeană a declarat că “urmărește îndeaproape ultimele evenimente în contextul procedurii de selecție. Este crucial ca toți candidații, selectați de o comisie independentă, să fie tratați corect în acest proces”.
Ambasada SUA în România s-a declarat joi dezamăgită să vadă o nouă încercare aparentă de discreditare a Laurei Codruța Kovesi și i-a urat acesteia succes în competiția pentru postul de procuror-șef al Parchetului European (EPPO).
Esteban Gonzalez Pons, vicepreședinte al Partidului Popular (Creștin Democrat), cel mai mare grup politic din Parlamentul European, a anunțat că acest grup o va vota pe Laura Codruța Kovesi.
Gunther Krichbaum, președintele comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag-ul german și-a trimis joi o scrisoare prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, în care critică dur guvernul României pentru investigarea Laurei Codruța Kovesi de către secția pentru magistrați. De asemenea, acesta sugerează activarea Articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene, o procedură ce ar putea la blocarea dreptul de vot al României în Consiliul European, ceea ce înseamnă suspendarea de facto a drepturilor sale de membru.
România se opune alegerii Laurei Codruța Kovesi
România deține în acest moment Președinția Consiliului UE și, în această calitate, va fi implicată în alegerea procurorului-șef al EPPO.
Alegerea finală va fi făcută prin votul în Consiliul JAI (și în Parlamentul European), unde miniștrii de Justiție vor vota nominalizarea pentru primul procuror-șef european. Tudorel Toader, cel care a obținut revocarea Laurei Codruța Kovesi, cu ajutorul CCR, nu are drept de vot, dar a încercat deja să influențeze opțiunile omologilor săi din UE.
El le-a trimis acestora o scrisoare în care le explică decizia CCR ce a dus la demiterea din funcția DNA și sugerează că Laura Kovesi nu este potrivită pentru postul din EPO.