sâmbătă

13 iulie, 2024

25 mai, 2023

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, joi, la Sibiu, că rotativa guvernamentală se amână, pentru că nu se se poate produce în timpul grevei din educație. Președintele a subliniat: ”nu e important dacă se face peste o săptămână sau două, ci să avem o procedură clară și stabilitate”.

Nu este clar de ce președintele vorbește de ”procedură” și de ”stabilitate”: procedura de schimbare a guvernului este detaliată în Constituție, iar protocolul semnat de PNL și PSD conține detaliile ce trebuie respectate.

Schimbarea echipei guvernamentale se poate realiza


Președintele PSD, Marcel Ciolacu, este cel care a anunțat, în urmă cu o săptămână, că negocierile din coaliție se suspendă până la rezolvarea problemelor de pe ”agenda românilor”: greva din Educație și reforma pensiilor speciale.

Klaus Iohannis: ”Mâine ar trebui să înceapă procedura, dacă se încheie greva”

Președintele Iohannis a fost întrebat de presă despre respectarea calendarului din protocolul coaliției referitor la rotația premierilor. Afirmațiile președintelui, transmise de Digi24, au fost:

  • Nu am de gând să mă opun niciunei formule care duce la o guvernare stabilă. Încă se poartă discuții, negocieri. Coaliția va stabili cum trebuie să arate viitorul guvern
  • Fiind azi joi și greva încă neîncheiată, vom vedea dacă reușim să începem procedura mâine sau peste câteva zile. Nu e important dacă mâine sau peste o săptămână – două se face rocada. Important e să avem o procedură clară, să avem stabilitate
  • Mâine ar trebui să înceapă procedura, asta dacă mâine se încheie greva.
  • E nevoie ca Guvernul și coaliția să negocieze în continuare
  • Nu cred că se va face rotația în timpul unor negocieri

Declarațiile de joi vin în contradicție cu cele făcute miercuri de președinte. Klaus Iohannis afirma: ”Vineri ar începe procedura și în varianta optimală ea s-ar putea încheia pe 30 mai. Aceste chestiuni le-am spus și celor din PNL”.

În realitate, rotația premierilor nu este blocată de grevă, ci de dorința PSD de a renegocia protocolul de guvernare în ceea ce privește repartizarea portofoliilor.


Premierul Nicolae Ciucă anunța miercuri că vineri își va depune mandatul la Cotroceni, potrivit protocolului semnat la formarea Coaliției cu PSD și UDMR.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: