Președintele PSD Marcel Ciolacu a scris sâmbătă pe Facebook că negocierile politice pentru viitorul guvern ”trebuie suspendate” până la rezolvarea grevei profesorilor și reforma pensiilor speciale.
Sunt șanse minime ca mesajul lui Marcel Ciolacu să anunțe o retragere a PSD de la discuțiile privind structura și componența viitorului guvern. Cel mai probabil, mișcarea urmărește să pună preiune pe partenerii de coaliție ca noul guvern, condus de Marcel Ciolacu, să fie unul așa cum își imaginează PSD.
(Citește și: ”Marcel Ciolacu probează haina de premier”)
Reacția lui Nicolae Ciucă la anunțul lui Marcel Ciolacu a fost: Tranziția la guvernare trebuie să se producă rapid”.
Mesajul lui Marcel Ciolacu
”De când am intrat la guvernare prioritatea noastră a fost stabilitatea țării și buna guvernare, astfel încât românii și economia româneasca să treacă mai ușor peste multiplele crize cu care ne confruntăm.
E clar că în acest moment agenda românilor nu mai coincide cu agenda politică, iar eu am promis că niciodată nu am să pun interesele politice mai presus de intereselor românilor.
De aceea, cred că în acest moment, prioritatea tuturor decidenților politici trebuie să fie rezolvarea solicitărilor sindicatelor, dar și restanța majoră privind reforma pensiilor speciale. Până la rezolvarea acestor două priorități, orice negociere privind viitorul cabinet trebuie suspendată.
Coaliția are datoria să se reunească în primul rând pentru urgențele românilor, iar programul de guvernare viitor este obligatoriu să prevadă soluțiile sustenabile și un termen clar pentru noua lege a salarizării.”
Reacția lui Nicolae Ciucă: Acesta a fost motivul pentru care am dorit respectarea protocolului, să nu ne îndepărtăm de problemele românilor
Răspunsul lui Nicolae Ciucă a venit, la două ore după anunțulpreședintelui PSD, tot pe Facebook.
„Partidul Național Liberal a susținut încă de la început că principala preocupare a coaliției trebuie să fie soluționarea problemelor cetățenilor. De altfel, PNL a semnalat foarte clar că există riscul îndepărtării agendei politice de cea a cetățenilor, în contextul temei privind rotativa la guvernare.
Acesta a fost și motivul pentru care PNL a cerut respectarea Protocolului și evitarea unor discuții pe funcții și persoane, pentru a nu ne îndepărta de la adevăratele probleme ale românilor.
Soluția pentru revendicările sindicatelor din educație este în legea salarizării unitare. În consecință, PNL reiterează că Ministerul Muncii are toată susținerea coaliției pentru a realiza legea salarizării unitare și reforma pensiilor speciale, într-un timp cât mai scurt. PNL dorește ca revendicările profesorilor să fie soluționate de urgență, ca și problema pensiilor speciale.
În același timp, tranziția la guvernare trebuie să se producă rapid, fără sincope, pentru a menține stabilitatea și echilibrul guvernării. Doar cu seriozitate si responsabilitate putem depăși acest moment și asigura o guvernare funcțională pe mai departe. Mâine, la ora 12:00, am convocat o întâlnire cu sindicatele, la Guvern, pentru discuții.”
Semnificațiile declarației lui Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu și-a anunțat deja, vineri, disponibilitatea de a discuta cu sindicatele din învățământ pentru a le convinge să renunțe la greva generală.
El ridică acum miza, punând pe lista de priorități reforma pensiilor speciale, de care nici PNL, nici PSD nu vor să se apuce (dovadă stau diverse declarații făcute de oficiali ai celor două partide care explică de ce pensiile militare, de exemplu, nu trebuie modificate).
Or rezolvarea acestor două priorități aflate pe ”agenda românilor” înainte de repornirea discuțiilor pe strutura viitorului guvern ar amâna, pe termen indecis, așteptata rotație a premierilor.
Cel mai probabil, declarația îi servește pe două direcții lui Marcel Ciolacu:
pe de o parte, îi conturează imaginea de lider politic responsabil, de viitor, și pe de altă parte, pune presiune pe PNL și pe UDMR să nu se opună foarte tare schiței de guvern imaginate în laboratoarele PSD.
PSD urmărește să încheie rapid și în avantajul său negocierile pe rotativă fără să lase impresia că vrea majoritatea pârghiilor de control ale executivului.
Declarația lui Marcel Ciolacu constituie și o reacție la anunțul PNL de vineri.
Lucian Bode a vorbit public, în premieră, despre mersul negocierilor, anunțând că partidul a intrat la discuții cu dorința de a respecta la literă protocolul încheiat în urmă cu un an și jumătate, dar că protocolul se va renegocia din cauza insistenței PSD de a păstra Transporturile pentru Sorin Grindeanu.
(Citește și: ”Rocada: Negocierile politice se reiau luni pentru un guvern cu 18 ministere, UDMR decide dacă iese de la guvernare”)
Vineri, Lucian Bode a anunțat că negocierile politice se reiau luni, dar că echipele tehnice ale partidelor din coaliție lucrează peste weekend la finalizarea programului de guvernare.
Tot vineri, UDMR a organizat o consultare în forul de conducere și a decis să revină la masa negocierilor în ciuda faptului că la rocadă va pierde un minister – Sportul- și este în pericolsă fie lăsată fără portifoliul de la Dezvoltare.
***
Un răspuns
Avand in vedere ca statul roman e condus de tot felul de netrebnici, nemernici si necapabili ar trebui ca salariile medii din invatamant sa nu fie mai mici decât ale unui sef de Inspectorat Judetean de Jandarmerie.
Jandarmeria care bate, bate si e inima partidelor de la cascaval trebuie sa fie ca standard la salarizarea cadrelor didactice.
Niciun profesor sa nu aiba un salariu mai mic de 13.000 lei cat are un Sef de Jandarmerie.
Care sunt stalpii societatii care s-ar vrea in Ro:
Profesorii tinuti cu lefuri de 3-4000 lei
Sau
Jandarmii tinuti cu lefuri intre 8-10.000 lei?
Care sunt stalpii pe care i-ai dori Marcel Ciolacu?
Dar Dr. Ciucăă?
Intrebarea nu e oentru KWI!