marți

21 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

1 februarie, 2023

Președintele Klaus Iohannis va efectua o vizită oficială în Republica Azerbaidjan, în perioada 2-3 februarie, unde va discuta cu omologul său, Ilham Aliyev despre mai multe proiecte comune, printre care şi transferul de energie electrică printr-un cablu submarin care va traversa Marea Neagră.

Toate detaliile Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării și transportului energiei verzi semnat de România, Ungaria și Azerbaijan au fost parafate la București în decembrie 2022.

Vizita Președintelui Klaus Iohannis la Baku are loc în urma „convorbirilor foarte bune” avute cu președintele Ilham Aliyev, la București, pe 17 decembrie, informează Administraţia Prezidenţială.


„În continuarea discuțiilor de la București, din luna decembrie 2022, va fi evaluat stadiul implementării proiectelor de interconectare regională precum cablul submarin de transport pentru energie electrică și va fi abordată inițierea de proiecte similare în domeniul digital.

Un alt subiect de discuții vizează extinderea cooperării privind inițiativele strategice între Europa și Asia Centrală, folosind rolul de punți de legătură al României și al Republicii Azerbaidjan”, se arată în comunicat.

Proiectul cablului submarin este momentan la stadiul studiului de fezabilitate, care ar trebui finalizat până în septembrie. Cablul ar urma să fie realizat în şase ani şi va avea o lungime de 1.195 de kilometri, dintre care 1.100 prin Marea Neagră şi 95 terestru.

Republica Azerbaidjan este primul stat din regiunea Caucazului de Sud cu care România a ridicat relațiile bilaterale la nivel de Parteneriat Strategic, în anul 2009, ambele state confirmând deschiderea și interesul pentru aprofundarea acestuia, precum și pentru dezvoltarea de proiecte strategice cu impact regional.


***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lista crizelor la care Europa trebuie să răspundă în următorul deceniu nu se rezumă la efectele pandemiei și la război – ea e mult mai lungă și cuprinde

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: