17 decembrie, 2022

Preşedintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, premierul Georgiei, Irakli Garibashvili, premierul României, Nicolae Ciucă, şi premierul Ungariei, Viktor Orban, au semnat sâmbătă, la București, acordul privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării și transportului energiei verzi.

Este un proiect strategic pentru părți și pentru UE în ansamblu, care vizează producţia, transportul şi comercializarea de energie, apoi dezvoltarea unei noi infrastructuri, inclusiv a unui cablu submarin prin Marea Neagră.

Date tehnice și estimări de cost și timp de realizare

Cablul submarin din Marea Neagră – 500 kV în dublu circuit – ar urma să aibă o lungime de 1.195 kilometri, dintre care 1.100 km pe sub apă, și să conecteze stațiile electrice Anaklia din Georgia și Constanța Sud din România.


Capacitatea preconizată de transfer de energie electrică a instalației va fi de 1.000 MW. Cablul va fi echipat cu o conexiune digitală (fibră optică) care va permite telecomunicații de înaltă calitate între părți.

Potrivit estimărilor preliminare, valoarea totală a investiției ar putea depăși 2 miliarde de euro. Punerea în funcțiune a liniei ar putea avea loc în 2029.

Traseul ”energiei verzi” prin România

Energia care va intra în România va fi transportată spre Ungaria pe un culoar care va lega Tuzla de Nădlag.

E vorba de un cablu de transport de energie electrică verde pe traseul Tuzla – Podişor, apoi pe culoarul secțiunii românești a gazoductului BRUA.

Marea provocare: securitatea


Proiectul cablului submarin prin Marea Neagră are în față o majoră provocare de securitate. De la debutul conflictului din Ucraina, Marea Neagră a devenit o zonă pround instabilă, pe care Rusia încearcă să o controleze.

Asigurarea securității a ceea ce va deveni infrastructură strategică esențială pentru UE este o foarte mare provocare pentru statele participante în proiect și pentru UE în ansamblu.

Securitatea infrastructurilor strategice a devenit vitală după ce un cablu submarin de comunicații al Norvegiei a fost distrus în ianuarie 2022 și după ce mai multe explozii au avariat conductele Nord Stream, în septembrie

În ambele situații, evenimentele s-au produs în Marea Baltică, suspectul principal fiind Rusia.

Marina rusă dispune de capacități unice de război submarin concepute pentru a opera asupra cablurilor submarine, inclusiv plantarea de dispozitive de ascultare sau, în cazuri extreme, distrugerea conexiunilor.

Un proiect care implementează acordul UE – Azerbaijan

Acordul interguvernamental semnat la București va oferi cadrul financiar și tehnic pentru realizarea proiectului cablului submarin pentru transportul energiei electrice din surse regenerabile între România și Azerbaidjan, prin Georgia și Marea Neagră, și ulterior pentru transportul acestei energie către Ungaria și restul Europei, prin sistemul european de transport.

Proiectul cablului submarin de transport a energiei electrice prin Marea Neagră se înscrie în acordurile în domeniul energetic convenite între Uniunea Europeană, reprezentată de Comisia Europeană, și Republica Azerbaidjan, fiind totodată un proiect emblematic pentru Georgia, ca parte a strategiei UE Global Gateway.

Georgia a făcut deja primul pas

Proiectul cablului submarin este inclus în cel mai recent plan de dezvoltare pe 10 ani a rețelei de transport de energie electrică din Georgia.

Operatorul sistemului energetic național georgian, JSC Georgian State Electrosystem (GSE), a demarat elaborarea studiului de fezabilitate a proiectului, cu finanțare de la Banca Mondilă. Georgia are deja contract cu CESI SpA, firmă italiană de consultanță în inginerie energetică.

Contractul are o valoare de 2,5 milioane euro, studiul de fezabilitate ar urma să fie finalizat până la sfârșitul anului 2023.

Ursula von der Leyen: Vă aplaud pentru acest program ambițios

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus sâmbătă că acordul pentru cablul submarin reprezintă un pas pentru „o întemeiere a viitorului nostru pe o energie sigură și curată”.

„Acest acord ne va ajuta să întoarcem spatele combustibilului din Rusia, de aceea cablul submarin este atât de important. Vă aplaud pentru acest program atât de ambițios. Este plin de posibilități pentru viitor.

Georgia va avea și ea beneficii, s-ar putea transforma într-un hub pentru energie. Cablul va putea furniza electricitate și Republicii Moldova și în Balcani. Avem posibilități de a sprijini financiar proiecte de interes comun cu țările vecine. Există interes comun. Cele două țărmuri ale Mării Negre nu au fost niciodată mai aproape”, a declarat președinta CE.

Viktor Orban: Vremea importurilor ieftine din Rusia s-a terminat

„Noi în Ungaria suntem mândri că putem să participăm la o astfel de investiție strategică unică, pentru că trebuie să fim inovativi. Ne pregătim să construim cel mai lung cablu de energie submarin. Dacă aș fi mai tânăr aș spune că trebuie să fii rock and roll să faci un asemenea cablu”, a spus premierul Ungariei înaintea ceremoniei de semnare a acordului.

„Vremurile importurilor de materii prime ieftine din Rusia s-a terminat. Dorim să avem creștere economică și securitate. Suntem aici împreună pentru că am fost de acord să identificăm noi surse de energie pentru Europa. Rămâne doar un vis până când vom avea surse efective de energie”, a mai spus Viktor Orban.

Ce a făcut UE până acum pentru a contracara ciza energetică

Agresiunea militară nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei și folosirea aprovizionării cu gaze pentru a exercita presiuni politice, au provocat o criză energetică fără precedent. Această situație a dus la o creștere bruscă a prețurilor la energie și a creat dificultăți europenilor.

Acordul semnat sâmbătă la București se înscrie în seria de colaborări începute de UE cu parteneri internaționali în vederea diversificării aprovizionării cu energie în condițiile în care vrea să debranșeze continentul de la energia rusă.

Până în prezent, UE a realizat:

  • Memorandumul de înțelegere trilateral semnat între UE, Egipt și Israel pentru exportul de gaze naturale către Europa
  • Memorandumul de înțelegere cu Azerbaidjan privind un parteneriat strategic în domeniul energiei
  • Angajamentul SUA de a furniza UE, în acest an, încă cel puțin 15 miliarde de metri cubi de GNL

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: