fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Crește rata dobânzii pe termen lung: Atenție cum drămuim banii împrumutați

Rata dobânzii pe termen lung pentru România a continuat să crească în luna aprilie 2020 și a ajuns la 4,83%, potrivit datelor publicate de Eurostat.… Mai mult

18.05.2020

Chestiunea

Pornești un business de producție? Atenție la utilități: racordarea durează de 6 ori mai mult decât în Germania

Racordarea la utilități este una dintre principalele piedici puse în calea celor care vor să facă afaceri în România, în special în fața antreprenorilor care… Mai mult

17.05.2020

Analiză

Prima estimare pe T1 2020 – PIB-ul trimestrial anunțat în creștere cu 2,7% !

Potrivit datelor-semnal publicate de INS, creșterea economică a României pe primul trimestru din 2020 a fost de 2,4% în termeni reali pe seria brută faţă… Mai mult

15.05.2020

La obiect

Creștere cu 22% a deficitului de cont curent în T1, VALOARE NEGATIVĂ la investițiile străine

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat, după primul trimestru din 2020, un deficit de 1.365 milioane de euro, cu 22% mai mult față… Mai mult

14.05.2020

Klaus Iohannis, în plenul AP NATO: Prezența pe flancul estic trebuie întărită, mai ales la Marea Neagră

de Razvan Diaconu 9.10.2017

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, în deschiderea lucrărilor Adunării Parlamentare a NATO, că parteneriiatele dintre statele membre trebuie să fie mai tari ca oricând, a reluat afirmaţia conform căreia NATO nu reprezintă un inamic pentru Rusia, apreciind că în relaţia cu Fedraţia Rusă este necesară o strategie cuprinzătoare şi coerentă.

Președintele a menționat că perspectiva României pentru Summit-ul NATO din 2018 este aceea de întărire suplimentară a flancului estic al Alianței, mai ales la Marea Neagră.

”Astăzi, mai mult ca oricând, este necesar ca Alianța să fie întărita în continuare. România, ca aliat responsabil, va face tot ce-i stă în putință în acest scop.(…) NATO nu este o alianță puternică doar prin măsurile de apărare colectivă, ci prin valorile sale. Daca aceste valori sunt bine apărate, aceasta este cea mai valoroasă contribuție la securitatea noastră!”, a spus președintele Iohannis.

În fața asistenței, în care se afla inclusiv secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, președintele Iohannis a precizat:

”Parteneriatele dintre noi, membrii Alianţei, trebuie să fie mai tari ca oricând. Deciziile de întărire a apărării colective, inclusiv prin amplasarea trupelor NATO pe teritoriul aliaţilor estici, în cadrul prezenţei înaintate, sunt dovezi grăitoare ale solidarităţii şi unităţii aliate. Trebuie să lucrăm în continuare la consolidarea posturii de apărare şi descurajare a Alianţei, la sporirea eficacităţii şi coerenţei acesteia. Prezenţa înaintată de pe Flancul Estic trebuie întărită, mai ales în Sud, la Marea Neagră, pe toate dimensiunile”.

Șeful statului român a apreciat că diferenţele actuale dintre măsurile luate pentru Nordul Flancului şi cele din Sudul său trebuie să dispară, conturând ”o unică prezenţă înaintată, robustă, persistentă şi predictibilă”.

În discursul său, președintele Iohannis a conturat perspectiva românească în domeniul apărării colective:

”Pot spune ca este din nou momentul intaririi parteneriatelor: in primul rand, parteneriatul transatlantic, apoi parteneriatele dintre noi, membrii Aliantei, prin continuarea eforturilor de intarire a apararii colective si a rezilientei interne in fata diversitatii de amenintari cu care ne confruntam.

Acestea sunt completate de parteneriatele externe cu statele interesate sa coopereze cu Alianta pentru mentinerea pacii si securitatii, precum si pentru a-si dezvolta capacitatea de aparare. Si, nu in ultimul rand, parteneriatul NATO cu Uniunea Europeana.

Parteneriatul transatlantic dintre America de Nord si Europa ramane o dimensiune esentiala a securitatii noastre comune. In interiorul NATO, o legatura transatlantica solida constituie motorul insusi al securitatii aliate, care este legata esential de aplicarea eficienta a articolului 5 din Tratat.

Intalnirile pe care le-am avut in acest an cu Presedintele Trump au fost foarte importante, pentru ca ele au reconfirmat angajamentul Statelor Unite pentru securitatea regiunii noastre, inclusiv a Romaniei, si pentru apararea colectiva.

Trebuie sa intarim in continuare aceasta relatie vitala, atat prin gasirea impreuna de solutii la problemele de securitate actuale, cat si printr-o contributie echitabila la impartirea responsabilitatilor care ne revin, ceea ce inseamna si cresterea investitiilor in aparare.

In al doilea rand, parteneriatele dintre noi, membrii Aliantei, trebuie sa fie mai tari ca oricand. Deciziile de intarire a apararii colective, inclusiv prin amplasarea trupelor NATO pe teritoriul aliatilor estici, in cadrul prezentei inaintate, sunt dovezi graitoare ale solidaritatii si unitatii aliate.

Trebuie sa lucram in continuare la consolidarea posturii de aparare si descurajare a Aliantei, la sporirea eficacitatii si coerentei acesteia. Prezenta inaintata de pe Flancul Estic trebuie intarita, mai ales in Sud, la Marea Neagra, pe toate dimensiunile.

De asemenea, diferentele actuale dintre masurile luate pentru Nordul Flancului si cele din Sudul sau trebuie sa dispara, conturand o unica prezenta inaintata, robusta, persistenta si predictibila.

In plan intern, aceste masuri cu caracter strict defensiv trebuie dublate de actiuni de intarire a rezilientei, indeosebi de protectie a infrastructurii civile in fata agresiunilor de tip hibrid, cibernetic sau informational.

Scopul nostru este pacea, nu razboiul. NATO nu cauta confruntarea si nu este o amenintare pentru Rusia, asa cum a aratat Alianta si la Varsovia.

Insa, in relatia cu Rusia, este nevoie de o strategie aliata cuprinzatoare si coerenta pe termen lung. Ea trebuie sa includa dialogul, dar de pe o pozitie puternica de aparare si descurajare.

In al treilea rand, este necesara consolidarea vastei retele de parteneriate ale Aliantei cu toate statele care vad in NATO un partener de cooperare – pentru dezvoltarea capacitatilor proprii de aparare ale fiecarui partener, a rezilientei la amenintarile cu care se confrunta, de la cele hibride la terorism. Romania va continua sa sustina activ acest efort.

Nu in ultimul rand, intarirea parteneriatului NATO cu Uniunea Europeana este o prioritate. Salut eforturile Secretarului General NATO in aceasta directie si il asigur de sprijinul deplin al Romaniei.

Am mai spus-o si o repet: chiar daca Uniunea va face pasi relevanti in dezvoltarea dimensiunii apararii – la care Romania doreste sa participe inca de la inceput, acesti pasi trebuie facuti in stricta complementaritate cu Alianta.

Nu se pune, in viziunea noastra, problema unei alegeri intre Uniunea Europeana si NATO – acestea sunt optiuni complementare, si nu alternative, daca dorim sa avem o securitate pe termen lung.”

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 9.10.2017

Lăsați un comentariu


Europa

”Coronoia” – Raportul unui înalt funcționar de stat german, despre „giganticele pagube colaterale” provocate de Covid în Germania. ”Avem o falsă alarmă globală” – a scris funcționarul în Raportul său

Iulian Soare

Raportul unui înalt consilier guvernamental despre modul dezastruos în care guvernul german  a gestionat criza Corona, califică drept un fiasco acest răspuns la epidemie. Stephan… Mai mult

Stiri

A patra noapte de violențe în SUA – în 25 de mari orașe circulația pe timp de noapte a fost interzisă

Iulian Soare

Manifestațiile violente au continuate pentru a patra noapte în mai multe orașe din SUA, forțele de ordine intervenind cu gloațe de cauciuc pentru răspândirea protestatarilor… Mai mult

Europa

UE cere SUA să-și reconsidere retragerea din OMS. Oameni de știință, critici dure la adresa deciziei Casei Albe

Iulian Soare

Uniunea Europeană a îndemnat sâmbătă Statele Unite să îşi reconsidere decizia cu privire la retragerea din Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), pentru că este nevoie… Mai mult

Stiri

Implicare, în premieră, a unei companii private în programul spațial american: NASA și SpaceX au lansat cusucces capsula Crew Dragon

Iulian Soare

NASA și SpaceX au lansat cu succes, sâmbătă, o capsulă cu doi astronauți americani la bord către Staţia Spaţială Internaţională. Este o misiune istorică, pentru că… Mai mult

Europa

Ministru adjunct al mediului, în Bulgaria – arestat pentru trafic de deșeuri periculoase

Iulian Soare

Ministrul adjunct bulgar al mediului a fost arestat şi inculpat pentru presupusa sa implicare într-o rețea de trafic de deşeuri periculoase importate din Italia. Deșeurile,… Mai mult

Europa

Ungaria menține restricțiile de călătorie pentru România

Iulian Soare

Ungaria menţine deocamdată restricţiile de călătorie pentru România şi Ucraina, a declarat sâmbătă Tibor Lakatos, membru al comitetului operativ pentru combaterea epidemiei de COVID-19, într-un… Mai mult

Stiri

Premierul Ludovic Orban – amendat cu 3.000 de lei pentru că a fumat în birou și nu a purtat mască

Vladimir Ionescu

UPDATE: Toți miniștrii din fotografie au fost amendați, a anunțat Poliția Capitalei. Într-un comunicat remis sâmbătă seară, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București informează… Mai mult