marți

19 martie, 2024

9 decembrie, 2019

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat luni că îşi doreşte ca primarii să fie aleşi în două tururi de scrutin.

„Mesajele pe care le am pentru primarii municipiilor sunt mesaje generale, pe care le voi da şi celorlalţi primari. De exemplu, că îmi doresc ca primarii să fie aleşi în două tururi sau că îmi doresc foarte mult să existe un parteneriat real între administraţia centrală, prin Guvern, şi administraţia locală, astfel încât toţi românii să primească o şansă să trăiască într-o localitate bine pusă la punct. (…) Capitala nu este un oraş bine pus la punct”, a declarat şeful statului, citat de Agerpres, înainte de şedinţa Adunării Generale a Asociaţiei Municipiilor din România.

El a menţionat că „este foarte bine” că a venit şi premierul la această întâlnire, pentru că va exista „un dialog foarte bun”.


Întrebat dacă mai este adeptul descentralizării şi regionalizării, aşa cum era în urmă cu cinci ani, Klaus Iohannis a arătat că discuţiile pe această temă trebuie reluate.

„Da, sunt de părere că trebuie să reluăm discuţiile, dar probabil după alegerile parlamentare, că până atunci vom fi într-o continuă campanie electorală, dar după alegerile parlamentare chestiunile legate de descentralizare trebuie reluate. Sunt foarte multe domenii, foarte multe sectoare unde lucrurile s-au oprit la jumătate şi acest fapt este contraproductiv. În acest fel nu ajutăm nici comunităţile locale care aşteaptă decizii importante, dar nu ajutăm nici administraţia centrală care de multe ori este pusă în situaţia să gestioneze domenii întregi care de fapt nu ar trebui să ţină de administraţia centrală”, a argumentat preşedintele.

Întrebat dacă o asumare a răspunderii în Parlament pe alegerea primarilor în două tururi ar fi potrivită, Iohannis a precizat că, dacă acest lucru nu se realizează de Legislativ, ”ar fi o abordare rezonabilă” a guvernului să meargă cu angajarea răspunderii.

„Părerea mea este că trebuie să revenim la alegerea primarilor în două tururi. Ştiu că sunt diferite iniţiative legislative în Parlament. Dacă ele nu se realizează în acest sens cred că ar fi o abordare rezonabilă să se meargă cu angajarea răspunderii în Parlament”, a arătat şeful statului.


Alegerile locale sunt programate în 2020, la sfârșitul primăverii-începutul verii. Comisia de la Veneția recomandă ca legile electorale să nu se schimbe în anul în care sunt organizate alegeri, deci o eventuală asumare a răspunderii s-ar putea produce doar în decembrie 2019.

Guvernul a anunțat deja că își va asuma răspunderea săptămâna aceasta pe un pachet de 3 legi, altele decât alegerea primarilor în 2 tururi, și, ulterior, pe modificarea OUG 114.

USR a cerut duminică PNL ca guvernul Orban să își asume răspunderea pe modificarea Legii alegerilor locale. PMP are un proiect de lege depus la Parlament, care nu este însă introdus pe ordinea de zi la Camera Deputaților.

În opoziție cu această idee sunt PSD și UDMR. PSD avertizează că va depune moțiune de cenzură în cazul în care Guvernul Orban modifică actualul sistem de alegere a primarilor prin asumare de răspundere.

CCR a respins, în mai 2019, o inițiativă cetățeanească pe marginea alegerii primarilor în 2 tururi, comunicatul oficial făcând referire la semnăturile strânse în sprijinul inițiativei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: