marți

17 mai, 2022

Klaus Iohannis: Guvernul se mișcă foarte bine până acum

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

16 decembrie, 2021

Președintele Klaus Iohannis consideră că guvernul actual să mișcă ”foarte bine” până în prezent, iar percepția asupra coaliției de guvernare nu ar trebui să fie influențată de discuțiile din coaliție, fie acestea și purtate în contradictoriu, deoarece acestea au un caracter pur politic.

Prezent joi la Bruxelles la reuniunea Consiliului UE, președintele Iohannis a fost întrebat de presă cum privește recentele măsuri fiscal-bugetare susținute de PSD, cu referire exactă la ”taxa de solidaritate”. Răspunsul președintelui:

”Deocamdată, este foarte bine să facem diferența între măsurile care chiar se adoptă și se pun în practică – și vedem zilelele acestea care sunt actele normative ale guvernului care stabilesc ce se va întâmpla cu bugetul pentru anul viitor, cu impozitele, cu taxele – și discuțiile care sunt politice. Trebuie să vedem situația așa cum este: avem o coaliție formată din social-democrați și liberali, fiecare încearcă să își promoveze politicile bazate pe o anumită doctrină, dar asta nu înseamnă că guvernul le lune în practică alan-dala și amestecate.


Deocamdată, am spus, s-a spus, și se respectă că nu vor fi majorate taxe și impozite și nu vor fi introduse altele noi. Mie, personal, acest impozit- suprataxarea – nu mi se pare nici necesar, nici util, nici corect, ca să fiu foarte clar. Dar, evident, în coaliție se vor discuta astfel de chestiuni, fapt este că nu se introduce așa ceva. Nu are rost să umflăm o temă care a fost doar o discuție în coaliție fără să fie aplicată practic.

Pe de altă parte, în discuțiile cu liderii coaliției eu am subliniat foarte clar că trebuie să respectăm cadrul macro la care ne-am angajat: să scădem deficitul, să facem reforme structurale și trebuie să ne apucăm să facem reformele care sunt stabilite prin PNRR. Atenție, nu sunt lucruri propuse, sunt stabilite. Noi ne-am angajat, noi, România, ne-am angajat să facem aceste reforme. Și le vom face.

Este, pe de altă parte, foarte clar că discuțiile în coaliție vor continua. Dar acesta nu este un lucru rău. Cred că este un lucru bun și natural. Mai ciudat mi s-ar părea să fie un partid social-democrat și un partid liberal care să nu discute aceste lucruri. Lucrurile trebuie discutate și clarificate”.

În context, șeful statului a spus că aceste discuții politice nu afectează activitatea guvernului. ”Până în momentul de față, impresia mea este că s-a ajuns la concluzii rezonabile și guvernul se mișcă până acum foarte bine”, crede Klaus Iohannis.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În ceea ce privește bugetul pe anul viitor, președintele și-a manifestat convingerea că acesta ”nu va fi un buget de mare cheltuială”.

”Să vedem primul draft. Nu va fi un buget de mare cheltuială pentru că, dacă vrem să ne încadrăm în deficitul pe care ni l-am propus, va fi nevoie de un buget foarte realist. Am discutat în câteva rânduri cu premierul acest lucru și este, cel puțin la nivel de guvern, că bugetul trebuie să fie unul realist și bine fundamentat. Asta este ce aștept eu de la buget și, dacă va fi construit așa cum văd eu lucrurile, nu va fi nicio problemă în a-l promulga”, a anunțat președintele Iohannis

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: