duminică

19 mai, 2024

7 mai, 2024

Președintele Klaus Iohannis a fost primit la Casa Albă, marți, de președintele SUA, Joe Biden. Întâlnirea a fost anunțată inițial pentru ora 20.30, ora României, dar mutată ulterior pentru ora 21.00.

După întrevedere, președintele Iohannis a susținut o conferință de presă la sediul Ambasadei României de la Washington.

Klaus Iohannis despre subiectul NATO: E bine să fie doi candidați

Deși din declarația făcută la ambasadă nu a precizat nimic despre subiectul NATO, președintele a fost întrebat dacă subiectul a fot atins în discuțiile cu președintele Biden.


”Și acest punct a fost atins în discuția noastră și împreună am decis să continuăm dialogul”, a răspuns președintele. Presa a insistat, iar noul răspuns a fost:

”Aceste discuții nu se fac publice și nu mă apuc să spun ce a spus președintele Biden. Eu spun ce am vorbit eu acolo.

Există riscul să nu existe consens și tocmai de aceea e foarte bine să fie doi candidați care în general sunt considerați acceptabili amândoi, pentru că o organizație puternică are nevoie de competiție puternică.
Unii au spus că dacă sunt doi candidați se rupe unitatea alianței.

E bine să fie doi candidați, pentru că atunci e posibilitatea de a deschide noi teme de dezbateri și există șansa să facem să meargă lucrurile mai bine.

Despre posibilitatea de a trimite sisteme Patriot în Ucraina: Suntem dispuși


Întrebat dacă a fost solicitat să decidă trimiterea unuia dintre sistemele Patriot pe are România le deține în Ucraina, președintele a spus:

”Există evident nevoia unor sisteme de apărare antiaeriană în Ucraina. Sisteme avansate. În ultimele săptămâni e o discuție despre cine poate să pună la dispoziție Ucrainei sisteme Patriot.

Și președintele Biden a pus în discuție și am spus că suntem dispuși. Vom discuta în CSAT ce putem să oferim și ce putem primi în schimb pentru că este inacceptabil să rămână România fără apărare anti-aeriană.

Este unul funcțional care va rămâne în România. Celelalte care sunt în stare avansată de operaționalizare și despre unul dintre acestea era vorba. Nu este o decizie politică. … Există campanii de conștientizare, de îmbunătățire a ratei de acceptare, avem legitimitatea să sperăm că într-un viitor nu foarte îndepărtat să se rezolve această chestiune”.

Solicitările președintelui Iohannis: Întărirea flancului estic NATO, echipamente, sistem de alimentare cu carburant pe întregul flancul

În conferința de presă, președintele a precizat și ce solicittări a avut la întâlnirea cu Joe Biden.

”Aș menționa câteva cereri, obiective naționale importante: întărirea flancului estic și asta am pus în discuție azi. Nu e suficient, e nevoie de un angajament mult mai ferm și pentru apărare, și pentru descurajare. Descurajare nu înseamnă să aducem și mai mulți militari, ci să fim echipați ca lumea.

Ajutorul pentru Ucraina gâfâie într-o zonă sensibilă, obuzele pentru artilerie, iar asta nu poate rămâne așa. Pentru industria de apărare trebuie să alocăm sume mai mari, dar lucrurile merg mai departe, dacă vrem să avem un sistem funcțional pe flancul estic, trebuie să avem o logistică, de exemplu pentru carburant. Trebuie să avem un sistem de alimentare pe întregul flanc estic.

Războiul este în regiunea Mării Negre, trebuie să ne concentrăm mai mult, să elaborăm strategii pentru a preveni extinderea conflictului și pentru a ajunge la o pace care satisface și obiectivele Ucrainei”.

Declarațiile din Biroul Oval

În declarațiile pentru presă de la debutul întâlnirii, președintele Biden a mulțumit României ”pentru ajutorul dat Ucrainei, mai ales în Marea Neagră” și pentru găzduirea de soldați americani.

”România a făcut enorm pentru legătura transatlantică”, a spus președintele Biden, care a caracterizat România ca fiind ”un stâlp al NATO”.

La rândul său, președintele Iohannis a declarat că acceptarea României în NATO a constituit ”piatra de temelie pentru drumul spre democrație” al țării noastre.

”Vom discuta și obiectivele care rămân de atins. Lucrăm la programul Visa Waiver, sperăm să dea rezultate într-un timp destul de scurt. Din păcate, cea mai mare problemă este aceea de a găsi o cale de a reinstaura pacea și de ajuta Ucraina și pe ucraineni. Trebuie să găsim soluții pentru a împiedica Rusia să câștige acest război în Ucraina și trebuie să stăm uniți și să lucrăm împreună”, a spus Klaus Iohannis.

Precizările Administrației Prezidențiale

Conform Administrației Prezidențiale, Joe BIden și Klaus Iohannis vor discuta „teme prioritare ale agendei internaționale și bilaterale”, precum situația din Ucraina și din bazinul Mării Negre și întărirea securității în spațiul euroatlantic.

„Dialogul la nivel înalt va fi o bună oportunitate pentru ridicarea profilului Parteneriatului Strategic cu Statele Unite și reconfirmarea relațiilor bilaterale privilegiate dintre cele două state și a cooperării multisectoriale. Vizita Președintelui Klaus Iohannis în SUA va reprezenta un bun prilej pentru reafirmarea rolului României ca furnizor de securitate și actor activ în gestionarea crizelor internaționale și respectat de către partenerii Alianței Nord-Atlantice”, transmite Administrația Prezidențială înainte de începerea discuțiilor.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: