Ucraina nu se aşteaptă ca NATO să declare război Moscovei pentru dronă militară rusă ce a căzut luni pe teritoriul României, ţară membră a NATO, dar consideră că este necesară mai multă fermitate pentru a evita repetarea unor situaţii similare, consideră consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak.
Oficialul de la Kiev se referă la drona militară rusească ce a căzut pe teritoriul românesc, la Plauru. Autoritățile române au negat vehement, timp de trei zile, incidentul, în pofida informațiilor oferite de ucraineni și a declarațiilor unor localnici.
„Poate că ar merita să puncteze mai ferm că este inadmisibil să se încalce spaţiul lor aerian?”, a scris Podoliak pe contul său de pe reţeaua de socializare X (fostă Twitter), citat de EFE, agenție preluată de Agerpres.
Consilierul preşedinţiei ucrainene a sugerat o posibilă reacţie a României şi a altor ţări NATO care se învecinează cu Ucraina.
„De exemplu, acestea ar putea declara că sunt pregătite să doboare drone şi rachete pe o anumită rază pentru a-şi proteja graniţele”, a adăugat Podoliak, care a mai spus că „nimeni nu se aşteaptă ca NATO să invoce articolul 5 şi să intre în război cu Rusia pentru că o bucată de metal a căzut pe un câmp românesc”.
Consilierul biroului prezidenţial ucrainean a spus că „tăcerea” în legătură cu incidente precum cel de luni într-una din zonele României care se învecinează cu Ucraina face ca „Rusia să îşi permită să folosească spaţiul aerian” al ţărilor vecine Ucrainei „pentru a lansa atacuri cu rachete împotriva Ucrainei”.
Potrivit autorităţilor de la Kiev, rachete ruseşti au trecut în mai multe rânduri, de la începutul războiului, graniţele sau spaţiul aerian al României, Poloniei şi Republicii Moldova, aceasta din urmă nefiind membră NATO.
Drona căzută la Plauru, confirmată cu întârziere de autorități
Mai multe bucăţi dintr-o dronă militară folosită de Rusia pentru atacurile asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre au fost găsite în România, ceea ce confirmă faptul că o dronă rusească a căzut pe teritoriul țprii noastre.
Descoperirea a fost făcută în judeţul Tulcea, în zona localităţii Plauru, la graniţa cu Ucraina, după atacurile rusești asupra porturilor de la Dunăre ale Ucrainei.
Ministrul Apărării, prezent miercuri la fața locului, a declarat că a fost verificată o zonă foarte mare și confirmă că s-au găsit bucăți care ar putea proveni de la o dronă. Cu o zi înainte, și el și președintele Klaus Iohannis au negat căderea bombei, deși autoritățile ucrainene oferiseră date exacte privind incidentul, iar mai mulți localnici au relatat incidentul.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în Parlamentul European, a declarat joi, în Parlamentul European, că alianța nu are niciun indiciu că resturile de dronă găsite pe teritoriul României au fost cauzate de un atac intenţionat al Moscovei.
Nicolae Ciucă, despre eventuala demisie a minsitrului Apărării
Liderul PNL, Nicolae Ciucă, fost ministru al Apărării, a declarat vineri, referitor la incidentul de securitate de la granița cu Ucraina, că ”oamenii sunt în siguranță” și că ”trebuie să dăm încredere oamenilor”.
Întrebat dacă ministrul apărării, Angel Tîlvăr, ar trebui să demisioneaze după ce timp de două zile a negat incidentul, că nu comentează, dar a precizat că ”fiecare dintre noi trebuie să analizeze și să ia propria decizie”.
****
Un răspuns
Punct ochit, punct lovit. Ucrainienii cunosc cel mai bine distanta dintre vorbe si fapte .