6 octombrie, 2013

Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, spune că proiectul Roşia Montană este anticonstituţional, Comisia parlamentară este inutilă, iar regionalizarea nu se mai poate face în această legislatură.

„Acest proiect are o problemă uriaşă de constituţionalitate. În întregime, proiectul este anticonstituţional (…) Vom vota împotriva proiectului”, a spus Kelemen Hunor, duminică pentru MEDIAFAX.

„În primul rând, nu e nevoie de o lege pentru o astfel de exploatare minieră. Nu ai dreptul constituţional să dai o lege dedicată unei singure firme. Legea trebuie să fie cu caracter general, nu cu caracter particular pentru o firmă privată”, a spus Kelemen Hunor.


De asemenea, „nu poţi să faci expropriere pentru utilitate publică… când, de fapt, resursele sunt folosite şi beneficiarii sunt cei care investesc, deci o firmă privată”, a mai adăugat preşedintele UDMR.

Preşedintele UDMR a mai afirmat că în acest proiect sunt „vreo şase, şapte derogări de la alte legi în vigoare şi care necesită anumite proceduri şi avize”.

„O altă problemă este ce face comisia aceea specială, care credem că este total inutilă şi nu are cum să aducă clarificări privind problemele de constituţionalitate şi de fond”, a mai declarat Kelemen Hunor.

Crin Antonescu a reconfirmat duminică faptul că PNL nu va vota proiectul Roşia Montană.

Regionalizarea nu se mai poate face în această legislatură


Kelemen Hunor nu crede că înfiinţarea regiunilor administrative va mai avea loc în actuala legislatură, pentru că nu ar fi timp pentru amendarea Constituţiei.

Regiunile de dezvoltare există, deci legea poate fi modificată în orice moment, dar regiunile administrative nu pot fi înfiinţate, iar cei care guvernează acum România şi-au dat seama că nu au capacitatea de a amenda Constituţia. Fără amendarea Constituţiei, nu se pot introduce regiunile administrative”, a declarat Kelemen Hunor.

„Referendumul pe Constituţie va fi eventual spre sfârşitul anului 2014, odată cu alegerile prezidenţiale, dacă cumva legea care se află acum la Curtea Constituţională va fi publicată în timp util”, a mai spus preşedintele UDMR.

Eu vă spun, după 2014, în 2015, într-un an preelectoral, nimeni nu se va apuca de o astfel de reformă. Nu poţi să arunci ţara într-un haos administrativ cu un an înainte de alegeri”, a declarat Kelemen Hunor.

Preşedintele UDMR a spus că scopul regiunilor de dezvoltare nu a fost atins: „Scopul era de a micşora diferenţele de dezvoltare economică între judeţe şi ştergerea diferenţelor între regiuni, dar niciunul dintre aceste scopuri nu a fost îndeplinit. Chiar au crescut aceste diferenţe. Cu alte cuvinte, cei bogaţi au devenit mai bogaţi, cei săraci au devenit şi mai săraci”.

Kelemen Hunor a mai spus că „ceea ce face acum guvernul privind aducerea anumitor instituţii din judeţe la nivel regional este una dintre greşelile fundamentale”.

„Noi am criticat şi vom critica în continuare acest demers, să duci finanţele publice la nivel regional e absolut contraproductiv. Am văzut o situaţie absolut halucinantă în Harghita, acum două săptămâni. Au venit de la Braşov, fiindcă s-a mutat la Braşov Direcţia Regională de Finanţe Publice, şi au cărat mesele, scaunele şi calculatoarele de la Miercurea-Ciuc, fiindcă acolo nu aveau probabil şi scaune unde să se aşeze. Dacă asta înseamnă reformă în sistemul administrativ, sunt într-o eroare enormă cei care guvernează”, a mai declarat liderul UDMR.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: