duminică

3 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

20 martie, 2018

Finalizarea tranzacţiei prin care 51% CEFC China Energy (CEFC) cumpără din acţiunile KazMunaiGas International (KMGI – fostul The Rompetrol Group) a fost amânată până la sfârşitul lunii iunie, a anunţat compania kazahă.

Amânarea nu ar avea nimic de a face cu presupusa investigație a patronului firmei chineze, spune KayMunaiGas. citată de Reuters.

„Înţelegem că toate declaraţiile recente din presă cu privire la CEFC nu afectează termenii tranzacţiei şi nici contractul de cumpărare”, spune declaraţia KazMunaiGas, referindu-se la ştirea că preşedintele companiei chineze, Ye Jianming, ar fi investigat pentru infracţiuni economice.


Compania kazahă mai spune că „ambele părţi sunt încă pe deplin angajate să finalizeze tranzacția în viitorul apropiat (…) Acordul de a vinde o pachetul de control de la KMG International (KMGI) către CEFC nu este închis definitiv, din cauza obligațiilor rămase, care urmează să fie îndeplinite până la 30 iunie 2018”, potrivit sursei citate.

Finaliarea tranzacției era prevăzută pentru sfârșitul anului trecut.

Acordul privind tranzacția a fost semnat în decembrie 2016 și, în România, a primit acceptul Consiliului Suprem de Apărare al Ţării şi al Consiliului Concurenţei.

Acordul de preluare a KazMunayGas International prevede ca partea chineză „să facă investiţii în dezvoltarea de noi proiecte în România, Uniunea Europeană şi ţările adiacente Drumului Mătăsii din China şi Europa. În acelaşi timp, KMG va continua să livreze ţiţei către subsidiara sa KMGI în scopul de a susţine şi de a extinde operaţiunile sale de bază în Europa”.


Totodată, este menţinut şi proiectul morganatic al unui fond de investiţii, dar neînfiinţat nici până acum, deşi fusese prevăzut în memorandumul convenit în 2013 de Guvernul Român şi KMG, pentru stingerea obligaţiilor fostului Rompetrol către stat.

(Citiți și: Angajament ferm între KazMunayGas și compania chineză CEFC pentru 51% din acțiunile Rompetrol)

Întretimp, Mihai Tudose, unul dintre prim miniştrii trecuţi prin Palatul Victoria în ultimul an, a surprins în noiembrie cu o declaraţie prin care condiţiona prelungirea valabilităţii memorandumului de „achitarea datoriei istorice a companiei faţă de statul român şi soluţionarea cauzei de către justiţie”.

Apoi Mihai Tudose a fost schimbat, iar noul guvern nu şi-a găsit timp să mai prelungească memorandumul expirat, formal, la 31 decembrie 2017.

KMGI controlează pachetul majoritar al Rompetrol Rafinare (Petromidia), Rafinăria Vega din Ploiești, rețeaua de stațiide ditribuție Rompetrol, una dintre cele mai mari din România, ca și active din Franța, Moldova și Georgia.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

CEFC a fost pusă recent sub controlul statului, exercitat prin Shanghai Guosheng Group, o societate de investiții controlată, la rândul său, de autoritățile municipale din Shanghai, care a preluat conducerea curentă ale CEFC China Energy.

Forța CEFC a fot confirmată și prin tranzacția, încă nefinalizată nici aceaasta, prin care a cumpărat peste 14% din acțiunile Rosneft, cea mai mare companie petrolieră rusă, controlată de guvern – tranzacție considerată ca un semn de întărire a relațiilor ruso – chineze.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: