miercuri

24 aprilie, 2024

15 decembrie, 2016

rompetrol-kazmunaygaz-KazMunayGas din Kazakhstan (KMG NC) şi compania CEFC (China Energy Company Limited) au semnat joi acordul care atestă angajamentul ferm pentru cumpărarea de către chinezi a 51% din acţiunile Rompetrol rafinare.

Decizia rezolvă câteva dintre problemele companiei din Kazakhstan, dar nu lămurește cu nimic, ba chiar pare că va complica, relația acestei companii cu statul român. La aproape 3 ani de la aprobarea Memorandumului Rompetrol de către Guvernul Ponta, celebrul fond de investiții de 1 miliard nu a fost operaționalizat.

(Citiți și: Ministerul Energiei caută compania care va înființa cu Rompetrol fondul de investiții decis în Memorandum)

„După o perioadă în care ambele părți au clarificat anumite aspecte tehnice și juridice ale acordului, KMG NC și CEFC au reafirmat angajamentul de a sprijini implementarea planurilor de dezvoltare KMGI în România și în regiunea Mării Negre. Acordul se va supune procedurilor standard și etapelor de validare, incluzând aprobările din partea UE și din partea autorităților cu competență în domeniu din România și China. Activele și operațiunile deținute și desfășurate de KMG International (KMGI) în Europa și în regiunea Mării Negre vor servi drept platformă de dezvoltare, care va viza atât creșterea performanțelor operaționale și financiare ale KMGI, cât și extinderea activităților și operațiunilor efectuate de către CEFC la nivel internațional”, menționează sursa citată.


Negocierile dintre cele două firme au vizat și obligațiile Rompetrol față de statul român, iar comunicatul precizează referitor la acest subiect:

Susținem ferm toate angajamentele noastre derivate din Memorandumul de Înțelegere cu statul român, inclusiv stabilirea unui Fond de Investiții Româno-Kazah în valoare de până la 1 miliard de dolari, în funcție de condițiile de piață în cursul perioadei de investiție de 7 ani„.

KMG International, se mai spune în comunicat, a identificat o serie de proiecte pentru Fondul de Investiții:

  • extinderea rețelei de stații de carburanți de pe piața locală
  • construirea unei noi centrale de cogenerare pe platforma Petromidia
  • continuarea investițiilor în sectorul de upstream –

Compania susține că ar putea fi create aproximativ 2.000 de locuri de muncă în cadrul diferitelor etape ale proiectelor.


Activele deţinute şi operaţiunile  desfăşurate de KMGI în Europa şi în regiunea Mării Negre vor servi drept platformă de dezvoltare şi vor viza atât creşterea performanţelor operaţionale şi financiare ale KMGI, cât şi extinderea activităţilor şi operaţiunilor efectuate de către CEFC la nivel internaţional.

Cele două firme au semnat în aprilie anul acesta un acord în care se stabilea că “CEFC China va achiziționa 51% din acțiunile Rompetrol cu 680 milioane de dolari, după care cele două părți își vor integra resursele pentru o explorare comună a piețelor internaționale de petrol și gaze”.

Termenul pentru finalizarea tranzacției era fixat pentru octombrie, însă investigația DIICOT și sechestrul pus pe active Rompetrol a determinat extinderea intervalului penrtu negocieri.

(Citiți și: Reprezentanți ai KazMunayGas, audiați la DIICOT în Dosarul Rompetrol 2 – sechestrul poate amâna achiziția de către chinezi)

“Termenul cu CEFC a fost extins, în contextul noilor discuții pe care trebuie să le purtăm cu Guvernul. Acordul cu acest investitor va continua, dar va fi nevoie de alte câteva luni, probabil, să finalizăm noii termeni din acord”, declara vicepreședintele Rompetrol, Azamat Zhangulov.

Acordul a fost încheiat înainte ca procuorii DIICOT să anunțe în luna mai anul acesta instituirea mai multor măsuri asiguratorii necesare în vedea recuperării pagubei și a confiscării extinse în ultimul dosar Rompetrol:

  • Printr-o ordonanță din 6 mai 2016, procurorii DIICOT au dispus instituirea sechestrului asigurător în vederea recuperării pagubei cauzate prin infracțiuni și a confiscării speciale, până la concurența sumelor de 1.724.168.825 lei, 290.786.616 USD și 34.941.924 de euro asupra bunurilor mobile și imobile aparținând unui număr de 4 suspecți, cât și asupra bunurilor mobile și imobile aparținând KazMunayGas International NV, SC Oilfield Exploration Business Solutions SA și SC Rompetrol Rafinare SA, în calitate de părți responsabile civilmente.
  • A fost pus sechestru asigurător asupra acțiunilor pe care cele trei companii le dețin la societăți comerciale de pe teritoriul României.
  • S-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului în vederea recuperării pagubei cauzate prin infracțiuni și a confiscării speciale, în ceea ce privește sumele provenite din salarii, până la concurența sumelor de 1.724.168.825 lei, 290.786.616 USD și 34.941.924 euro, asupra sumelor de bani aflate în și cu care vor fi alimentate conturile bancare deschise de către un număr de 4 persoane fizice.

Prejudiciul reclamat de DIICOT la Rompetrol e mai mare decât valoarea tranzacției cu chinezii

Suma pe care ar urma să o plătească chinezii de la CEFC China Energy Company Limited pentru pachetul de 51% din Rompetrol este mai mică decât valorea prejudiciului și a confiscării speciale menționate de DIICOT – 680 de milioane de dolari e valoarea tranzacției și circa 680 de milioane de euro este prejudiciul calculat de procurori în Dosarul Rompetrol 2.

Conform acordului semnat la data de 7 aprilie 2016 între CEFC și kazahii de la KazMunaiGas, “CEFC China va achiziționa 51% din acțiunile Rompetrol cu 680 milioane de dolari, după care cele două părți își vor integra resursele pentru o explorare comună a piețelor internaționale de petrol și gaze”, se spunea într-un comunicat publicat pe site-ul companiei chineze.

Memorandumul controversat

Anul trecut, Guvernul Victor Ponta a aprobat Hotărârea nr. 626/2015 pentru aprobarea strategiei de privatizare a unei cote de 26,6959% din participaţia deţinută de statul român la Societatea “Rompetrol Rafinare” – S.A. Constanţa.

Măsura a fost inclusă în Memorandumul semnat cu compania kazahă KazMunaiGaz, document ce prevede vânzarea prin licitaţie cu strigare a acestui pachet de acţiuni pentru suma minimă de 200 de milioane de dolari, precum şi participarea la un fond comun de investiţii de un miliard de dolari.

La finalul anului trecut, când au apărut informaţiile că holdingul kazah KazMunayGas International ar putea fi preluat de CEFC China Energy Company Limited, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, declara:

“Decizia de vânzare a unui pachet majoritar de acţiuni din compania KMG International aparţine strict statului kazah. Din datele deţinute până în acest moment, în cazul unei astfel de preluări, forma de acţionariat a societăţii Rompetrol Rafinare rămâne neschimbată. Ministerul Energiei urmăreşte cu mare atenţie îndeplinirea tuturor obligaţiilor asumate de KMG Internaţional, în raport cu statul român”.

Fostul ministru al Energiei Răzvan Nicolescu consideră însă că tranzacţia ar avea nevoie de acordul Comisiei Europene.

Controversatul Memorandum adoptat prin HG de Guvernul Ponta: ștergerea datoriei de 600 de milioane pentru incertidutini de un miliard

Rompetrol a scăpat de datoria istorică de aproape 600 de milioane de dolari în momentul semnării Memorandumului din 2013.

Documentul a fost aprobat prin HG, în 2014, după ce Curtea Constituțională a explicat că un astfel de act nu poate fi aprobat de către legislativ, așa cum a intenționat Victor Ponta.

Descărcați AICI Memorandumul cu Rompetrol aprobat de guvernul Ponta

În locul datoriei de 600 de milioane de dolari, KMG urma să cumpere cu cel puțin 200 de milioane de euro un pachet de aproape 27% acțiuni și să înființeze un fond de investiții de 1 miliard dolari.

Ce se întâmplă cu ”fondul de 1 miliard de dolari” investiții

Fondul este menționat în subcapitolul 2.3 al Memorandumului: „Durata investiţională: până la 7 ani. Pe durata celor 7 ani se estimează investiţii de aproximativ 1 miliard, în funcţie de condiţiile pieţei.”

Cât despre tipul de proiecte care ar putea face obiectul investiţiilor kazahe, în Memorandul scrie: „Selecţia se va realiza de către TRG, în baza unor considerente economice solide, în conformitate cu politicile TRG în materie de investiţii.

Adică:

  • Rompetrol Group va alimenta Fondul de investiţii cu maximum 150 milioane dolari, numai dacă vor exista proiecte
    Statul român nu poate impune realizarea vreunui proiect
  • Anul trecut, Guvernul Victor Ponta a aprobat Hotărârea nr. 626/2015 pentru aprobarea strategiei de privatizare a unei cote de 26,6959% din participaţia deţinută de statul român la Societatea “Rompetrol Rafinare” – S.A. Constanţa.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: