9 octombrie, 2016

elcenElectrocentrale București (ELCEN) trebuie să plătească Transgaz suma de 7,87 milioane de lei pentru transportul gazelor naturale aferente lunii aprilie 2016, potrivit unei hotărâri publicate de Tribunalul București pe data de 5 octombrie.

„Soluția pe scurt: Admite cererea. Obligă debitoarea Electrocentrale București SA la plata către creditoarea Societatea Națională de Transport Gaze Naturale Transgaz SA Mediaș a sumei de 7.866.779,32 lei, reprezentând contravaloare servicii de transport gaze naturale aferente lunii aprilie 2016, neachitate, în termen de 20 de zile de la comunicarea prezentei hotărâri”, potrivit deciziei instanței.

Sentința este cu drept de cerere în anulare în 10 zile de la comunicare.


Decizia TMB datează cu o zi înainteca instanța să aprobe, joi 6 octombrie, de intrare în insolvență a ELCEN și a RADET din cauza datoriilor.

RADET, regia de furnizare a agentului termic către bucureșteni, are datorii de peste 3,9 miliarde lei către Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), sumă ce este aproape cât bugetul pe un an al Capitalei (4,1 miliarde lei în 2016).

La rândul ei, ECEN avea aproape 80 de milioane de lei datorii către Transgaz, aproximativ 147 milioane lei către Distrigaz Sud, aproape 400 de milioane de lei către Romgaz și circa un miliard de lei către bugetul de stat (la sfârșitul anului 2015).

Istoria conflictului RADET – ELCEN pe care nicio administrație nu l-a tratat serios

datorii radetDin 2008, ELCEN a început să pună popriri pe conturile regiei, încasând însă doar penalități, datoria principală generând continuu alte datorii. În acel an s-au instituit patru popriri pentru penalitățile aplicate la facturile din 2002 și 2003 actualizate cu indicele inflaţiei.


Pentru prima oară, în 2016, popririile au afectat și datoria principală.

În 2013, s-a semnat un memorandum pentru fuzionarea ELCEN şi RADET și formarea unei societăți în subordinea Primăriei Capitalei, acțiune ce ar fi dus automat și la stingerea datoriilor istorice.

Procesul a fost inițiat de ministrul Economiei de atunci, Constantin Niţă.

Fuziunea a fost înghețată, deoarece ar fi fost neconstituțională, potrivit precdentului din cazul transferului de acţiuni de la Portul Constanţa către Administraţia locală.

În 2015, ELCEAN a propus un protocol de eșalonare pe 10 ani a datoriilor, cu condiția ca RADET să achite la sfărșitul anului 250 de milioane de lei, bani necesari pentru cumpărarea gazelor naturale. RADET a cerut o durată de 15 ani și și nu a fost de acord cu includerea în protocol a dobânzilor și penalităților. Nu s-a semnat niciun protocol.

Din 2008 și până acum, ELCEN a inițiat 18 acțiuni în instanță pentru recuperarea acestor datorii.

În toată această perioadă, mai mulți șefi ai regiei au fost cercetați și chiar condamnați pentru modul în care au gestionat banii RADET, unii dintre ei fiind acuzați de luare de mită d ela firme cărora le-au decontat lucrări care nu au fost niciodată făcute.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: