sâmbătă

13 iulie, 2024

23 februarie, 2023

Un grup de 13 state a blocat propunerea Comisiei Europene ca persoane și instituții din state membre să fie amendate pentru neîndeplinirea obligațiilor de raportare a bunurilor statului rus înghețate de fiecare stat membru. Potrivit Politico, poziția a forțat Comisia Europeană să renunțe, deocamdată, la propunere.

Această inițiativă făcea parte din cel de-al zecelea pachet de sancțiuni al UE împotriva Kremlin, pe care Comisia încearcă să-l aprobe pentru a marca un an de la invazia Ucrainei de către Rusia.

Cine s-a opus propunerii

Un grup de 13 țări – între care Austria, Germania, Belgia, Republica Cehă, Franța, Italia, Letonia, Malta și Portugalia – au ridicat obiecții față de propunere în timpul unei întâlniri de marți, potrivit mai multor diplomați și oficiali UE.


Oficialii acestor state au cerut clarificări juridice „care nu pot fi rezolvate prin simpla revizuire a unui pachet de sancțiuni în câteva zile”, a spus un diplomat.

Chestiunea de principiu, amenzile, au constituit un punct deosebit de controversat, mai multe țări UE punând sub semnul întrebării dreptul Comisiei de a le impune, în condițiile în care aplicarea sancțiunilor decise de UE este o competență națională.

Comisia a insistat asupra necesității de a cartografia activele înghețate ale statului rus, dar a fost de acord să scoată amenzile din pachetul de sancțiuni aflat în discuție.

Ce urmărea Comisia Europeană

Comisia dorea să cartografieze activele înghețate ale Rusiei, inclusiv ce parte din cele aproape 300 de miliarde de dolari din rezervele valutare rusești care sunt înghețate în țările G7 și UE este deținută în bloc, unde și de către cine.


Această evaluare ar fi constituit primul pas în discuțiile în curs cu privire la modul în care aceste active ar putea fi folosite pentru a plăti reconstrucția Ucrainei.

Ce a propus Comisia

Comisia a propus statelor membre să accepte introducerea unor obligații ”pentru persoanele fizice și juridice, entitățile și organismele” de a raporta locația, valoarea de piață și tipul de fonduri aparținând entităților sancționate, inclusiv ale Băncii Centrale a Rusiei, care au fost înghețate de autoritățile naționale.

Obligația ar fi inclus și raportarea eventualelor active neblocate deținute de entități/persoane sancționate de UE, precum și valoarea anterioară a fondurilor deținute de entități rusești (valoarea acestora cu 2 săptămâni înainte să fi fost incluse pe listele de sancțiuni).

Nerespectarea obligațiilor de raportare, voit sau din neglijență, ar fi adus la amenzi usturătoare – de până la 10% din cifra de afaceri anuală globală pentru persoanele juridice și de 50.000 euro pentru persoane fizice.

Comisia ar fi dorit, de asemenea, să impună amenzi zilnice pentru a obliga persoanele sau statele să coopereze.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: