marți

16 iulie, 2024

16 februarie, 2023

Deloc surprinzător, ambasadorii UE nu au ajuns la un acord cu privire la pachetul 10 de sancțiuni anunțat miercuri de Comisia Europeană. Unul dintre punctele de litigiu este interdicția de import în UE a cauciucului sintetic.

Italia și Germania vor în continuare cauciuc rusesc

Industria cauciucului sintetic generează venituri de miliarde de dolari pentru Rusia în fiecare an, arată datele comerciale: în 2021, de exemplu, a exportat cauciuc sintetic în valoare de aproape 2 miliarde de dolari. Din această sumă, UE a raportat că a importat cauciuc sintetic în valoare de aproximativ 700 de milioane de dolari.

Unele forme de cauciuc au fost deja sancționate în pachetele anterioare, dar acest lucru ar reduce mai multe fluxurile de venituri pentru Rusia. Cauciucul sintetic este folosit în producția de anvelope și, în cantități mai mici, pentru alte tipuri de produse.


Potrivit Politico, țări precum Italia și Germania sunt sceptice cu privire la interzicerea produsului, în timp ce Polonia este în favoarea acestuia.

Misterul dispariției flotei de petroliere rusești din lista de sancțiuni

UE a discutat inițial despre sancțiuni împotriva unei companii de transport maritim cu sediul în Dubai, suspectată de a fi un paravan al flotei de petroliere de stat a Rusiei.

(Citește și: ”UE pregătește pachetul 10 de sancțiuni împotriva Rusiei – detaliile”)

Compania de transport maritim rusă de stat Sovcomflot a transferat proprietatea a 92 de petroliere unei companii din Dubai, numită SCF, în aprilie 2022, spun patru diplomați europeni. SCF a fost apoi rebrenduită ca SUN Ship Management, în iulie.

La o întâlnirea ambasadorilor UE de miercuri, mai multe țări au fost în favoarea propunerii de sancționare a companiei și niciun ambasador nu s-a opus măsurii.


Totuși, compania SUN Ship Management nu apare pe lista noilor sancțiuni, propusă de Comisie.

Doi diplomați europeni au aflat că Serviciul de Acțiune Externă – organismul însărcinat cu întocmirea listelor de persoane și companii care sunt supuse sancțiunilor – a decis să nu includă în listă SUN Ship Management.

Grecia, Cipru și Malta au precizat toate că nu se opun sancționării companiei din Dubai. Unul dintre ambasadori a întrebat în mod special Serviciul de Acțiune Externă de ce compania SUN Ship Management nu a fost trecută pe lista de sancțiuni, dar nu a primit un răspuns clar.

Sancțiuni suplimentare asupra industriei aeriene rusești

Dacă ambasadorii UE sunt de acord cu planul Comisiei, blocul ar urma să impună sancțiuni suplimentare și asupra industriei aeriene a Rusiei. De exemplu, operatorii de aeronave ar trebui să notifice UE cu privire la zborurile neregulate din și către Rusia, pentru a-i împiedica să transporte mărfuri interzise sau persoane sancționate.

În plan financiar, alte trei bănci rusești vor fi supuse unor măsuri restrictive, potrivit unui diplomat al UE. Noile sancțiuni, dacă vor fi adoptate, vor cere și băncilor să notifice Comisia cu privire la activele băncii centrale ruse pe care le dețin.

UE speră să adopte următoarea rundă de sancțiuni înainte de 24 februarie, când se împlinește un an de la debutul invaziei Ucrainei de către Rusia.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: