miercuri

25 mai, 2022

Josep Borrell, vizită de 2 zile în Ucraina. Discuții SUA – Rusia conduse de oficiali de rang secund

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

4 ianuarie, 2022

Înaltul Reprezentant UE pentru politică externă, Josep Borrell (foto), începe marți o vizită de 2 zile în Ucraina, vizită care este organizată înaintea reuniunii SUA – Rusia de săptămâna viitoare, de la Geneva.

Serviciul European pentru Acțiuni Externe (EEAS) a insistat în comunicatul emis, citat de Politico, pe importanța faptului că Ucraina este prima destinație externă din 2022 a lui Josep Borell.

Potrivit programului vizitei comunicat de EEAS, Josep Borrell va merge pe frontul de est – acolo unde separatiștii susținuți de Rusia luptă cu forțele guvernamentale într-un conflict ce a făcut din 2014 peste 13.000 de victime – marcând astfel prima vizită a înaltului reprezentant în zona de conflict. Josep Borell va merge apoi la Kiev, unde are programate o serie de întâlniri cu oficiali ucraineni.


Înaintea vizitei în Ucraina, Josep Borell a insistat, public, că ”orice discuție legată de securitatea europeană trebuie purtată în coordonare și cu participarea UE”. ”Nu dorim și nici nu trebuie să fim simpli spectatori, iar deciziile să fie luate peste capul nostru”, a afirmat Josep Borell într-un interviu publicat luni de Die Welt, în care a precizat că secretarul de stat american Antony Blinken este de acord cu poziția UE.

Chiar dacă președintele Biden a promis transparență totală în ceea ce privește continutul discuțiilor cu Rusia, Uniunea Europeană este nemulțumită că nu este implicată în negocierile SUA – Rusia. Președintele SUA a discutat la telefon cu liderii din Germania, Franța și Italia după convorbirile din decembrie, anul trecut, cu Vladimir Putin.

În plus, secretarul de stat Antony Blinken a avut luni o convorbire telefonică cu miniștrii de externe ai organizației B9, grup compus din Bulgaria, Cehia, Estonia, Polonia, România, Letonia, Lituania, Slovacia și Ungaria, toate membre UE și NATO.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Vizita lui Josep Borell apare într-o perioadă de intense contacte diplomarice Moscova – Washington. Oficiali ruși și americani urmează să se întâlnească la Geneva pe 9 și 10 ianuarie, până în prezent fiind stabilit un nivel de reprezentare de rang doi. Echipele de negociatori ar urma să fie conduse de Wendy Sherman, adjunct al secretarului de stat al SUA, și de Sergei Ryabkov, adjunct al ministrului rus de Externe.


Pe agenda discuțiilor Rusia – Occident figurează în continuare reuniunea Consiliului NATO-Rusia, pe 12 ianuarie, urmată de o reuniune OSCE, pe 13 ianuarie.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: