3 ianuarie, 2022

Președintele american Joe Biden i-a spus președintelui ucrainean Vladimir Zelenski că SUA și aliații săi vor „răspunde decisiv” dacă Rusia va invada Ucraina, a anunțat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, într-o declarație de presă. Președinții Biden și Zelenski au discutat duminiă la telefon, președintele american asigurându-l pe președintele Ucrainei de sprijinul său în disputa cu Rusia.

”Președintele Biden a reafirmat angajamentul Statelor Unite față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a declarat Jen Psaki, care, potrivit Politico, a precizat că ambii șefi de stat și-au exprimat sprijinul pentru soluționarea crizei prin acțiune diplomatică.

Discuțiile privind situația de la granițele Ucrainei încep săptămâna viitoare cu Dialogul bilateral SUA – Rusia de stabilitate strategică, cu un Consiliu NATO-Rusia și o reuniune cu Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa.


Prima dintre cele trei discuții la nivel înalt SUA – Rusia este programată în perioada 9-10 ianuarie, la Geneva. Zelenski a menționat că dialogul cu președintele american a avut loc în primele zile din 2022 și a spus că el și Biden au discutat despre cooperarea dintre Statele Unite și Ucraina și alți parteneri.

„Prima discuție internațională a anului cu @POTUS demonstrează natura specială a relațiilor noastre”, a scris Zelenski pe Twitter. El a spus că el și Biden au discutat despre acțiunile comune ale Ucrainei, Statelor Unite „și partenerilor în menținerea păcii în Europa, prevenind escaladarea ulterioară, reformele, deoligarhizarea.”

„Apreciem sprijinul neclintit pentru Ucraina”, a adăugat el. A fost a doua discuție în trei săptămâni între cei doi lideri, într-o perioadă în care Casa Albă ia atitudine față de acumularea de trupe ruse la graniță, care au determinat autoritățile de la Kiev să se teamă că Rusia ar putea invada Ucraina în săptămânile următoare.

Apelul vine după discuțiile dintre președintele Biden și președintele rus Vladimir Putin din 30 decembrie, în care Joe Biden a spus că Statele Unite și aliații săi vor impune sancțiuni severe Rusiei dacă aceasta va invada Ucraina.


Rusia a strâns aproximativ 100.000 de militari în apropierea graniței cu Ucraina, deoarece solicită garanții de securitate ample din partea Statelor Unite și a NATO. Moscova dorește, în special, ca NATO să refuze aderarea Ucrainei și a altor foste țări sovietice și să anuleze acțiunile militare din Europa Centrală și de Est.

În timpul apelului lor din 30 decembrie, Biden și Putin au stabilit trei seturi de discuții viitoare menite să dezamorseze criza. Discuțiile de la Geneva de săptămâna viitoare vor viza controlul armelor și tensiunile crescânde asupra Ucrainei în cadrul Dialogului lor bilateral de stabilitate strategică.

Va urma o reuniune separată a Consiliului Rusia-NATO la Bruxelles, pe 12 ianuarie. O altă întâlnire va avea loc la Viena, o zi mai târziu, în cadrul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care include Statele Unite, aliații săi europeni, Ucraina și Rusia.

Ministrul de externe Serghei Lavrov a întărit pe 31 decembrie că Rusia își susține cererile de garanții scrise de securitate.

„Dacă nu vine niciun răspuns constructiv într-un timp rezonabil și Occidentul își continuă cursul agresiv, Rusia va trebui să ia toate măsurile necesare pentru a menține un echilibru strategic și pentru a elimina amenințările inacceptabile la adresa securității noastre”, a declarat el agenției de presă de stat RIA Novosti.

Administrația NATO a spus în repetate rânduri că alianța are o politică a ușile deschise și că nicio țară nu ar trebui să aibă drept de veto asupra aspirațiilor unei alte țări de a adera.

De asemenea, a spus că nu va discuta despre securitatea Ucrainei fără a consulta Kievul. Ambasadorul ucrainean în Statele Unite, Oksana Markarova, a reiterat aspirația Ucrainei de a adera la NATO într-un interviu acordat RFE/RL difuzat pe 1 ianuarie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: