luni

22 aprilie, 2024

13 octombrie, 2022

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă, Josep Borrell, a avertizat joi că un atac nuclear al Moscovei în Ucraina ar atrage după sine un răspuns militar al Occidentului atât de „puternic” încât „ar anihila” armata rusă.

„Putin nu-şi poate permite să blufeze. Trebuie să fie foarte clar că nici noi cei care sprijinim Ucraina – UE şi statele membre, SUA şi NATO – nu blufăm. Şi orice atac nuclear împotriva Ucrainei va provoca un răspuns, nu nuclear, dar un răspuns militar atât de puternic încât armata rusă va fi anihilată”, a spus Josep Borrell, anunță Agerpres, care citează EFE.

Declarația a fost făcută la lansarea Academiei Diplomatice Europene, în Bruges, Belgia.


Josep Borrell, care a prezentat joi proiectul-pilot prin care blocul comunitar vrea să-şi formeze propriii săi diplomaţi, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că încă mai sunt alte 4 țări în afară de Rusia care au respins miercuri în cadrul Adunării Generale a ONU rezoluţia de condamnare a anexării de teritorii ucrainene de către Rusia. Alte 35 de state, între care China, Africa de Sud şi India, s-au abţinut de la vot.

Circa 20% din comunitatea globală a decis nici să sprijine, nici să respingă anexările ruse. După mine, sunt prea multe. Suntem mulţumiţi pentru că paharul este destul de plin, dar este în continuare şi un pic gol. Trebuie să continuăm să acţionăm pentru ca lumea să respingă încă şi mai clar acest război”, a declarat Josep Borrell, care a admis că adesea diplomaţia nu înseamnă doar valori, ci şi interese şi dependenţă de Moscova.

Diplomație în noua ordine de securitate

Proiectul Academiei Diplomatice Europene are ca scop formarea de viitori diplomaţi ai UE în domenii precum politica externă şi securitatea blocului comunitar.

Aceştia ar urma să capete competenţele şi abilităţile necesare pentru ”a impulsiona şi apăra eficient principiile şi interesele” clubului comunitar pe scena internaţională.


În faţa studenţilor Colegiului Europei, Borrell s-a declarat adeptul reformării Ministerelor de Externe pentru că graniţa dintre „ceea ce este intern” şi „ceea ce este extern” este tot mai neclară.

Şeful diplomaţiei europene a explicat că viitorii diplomaţi ai Uniunii Europene se vor vedea nevoiţi să-şi desfăşoare activitatea „într-o nouă ordine de securitate” şi este de văzut cum se va integra Rusia în această ordine, odată încheiat războiul.

„Fiţi conştienţi de lumea în care trăim, de cât de greu va fi. Sper ca până să ajungeţi în diplomaţie războiul să se fi încheiat, dar (…) după acest război va exista o perioadă de instabilitate. Rusia post-Putin în această ordine mondială este un subiect asupra căruia persoanele care lucrează în diplomaţie vor trebui să depună multe eforturi”, a apreciat Borrell.

Proiect-pilot în care sunt admiși cursanți din state partenere UE

Pentru faza-pilot a Academiei Diplomatice Europene au fost selecţionaţi 42 de tineri diplomaţi care vor participa la un program de nouă luni la campusul Colegiului Europa din Natolin (Polonia) şi cel din Bruges (Belgia).

Cursanții vor vizita ”cu regularitate” diverse instituţii europene, dar şi alte ”organizaţii relevante” pentru acţiunea diplomatică a UE, cum este NATO.

Participanţii la proiectul-pilot provin atât din rândul ţărilor membre, cât şi din rândul ţărilor partenere, precum Ucraina, Georgia, Republica Moldova, Turcia sau statele din Balcanii de Vest.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: