miercuri

6 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

22 mai, 2021

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat vineri, în cursul unei conferinţe de presă la Casa Albă, că soluţia cu două state este „singurul răspuns” posibil la conflictul israeliano-palestinian.

„Nu există nicio schimbare în angajamentul meu faţă de securitatea Israelului, punct. Niciun fel de schimbare”, a dat asigurări Joe Biden, exprimându-se cu ocazia vizitei preşedintelui sud-coreean, Moon Jae-in, potrivit AFP, citată de Agerpres.


„Schimbarea este că avem în continuare nevoie de o soluţie cu două state. Aceasta este singura soluţie”, a continuat preşedintele democrat, la o zi după anunţul unui fragil armistiţiu punând capăt temporar celor 11 zile de ciocniri între statul evreu şi mişcarea islamistă Hamas, care controlează Fâşia Gaza.

Preşedintele american a mai anunţat intenţia sa de a pune în aplicare un ajutor financiar „major” cu sprijinul comunităţii internaţionale pentru „reconstrucţia Fâşiei Gaza”, dar „fără a oferi Hamas posibilitatea de a-şi reface sistemul de armament”.

„Le-am făcut cunoscut israelienilor că eu consider foarte important să pună capăt acestor ciocniri de la Ierusalim dintre comunităţi care sunt opera extremiştilor din ambele părţi”, a adăugat Joe Biden.

Două săptămâni de violențe


Violenţele care au izbucnit în oraşele mixte din Israel şi în Ierusalimul de Est au fost cauzate în principal de ameninţările cu evacuarea unor familii palestiniene în beneficiul coloniştilor evrei.

(Citiți și: „Armistițiu în Fâșia Gaza”)

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, va vizita Orientul Mijlociu „în următoarele zile”, a informat joi Departamentul de Stat, după anunţul încetării focului.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În pofida armistiţiului, noi ciocniri au izbucnit vineri între credincioşi palestinieni şi poliţişti israelieni pe Esplanada Moscheilor, al treilea cel mai sfânt loc al Islamului, în Ierusalimul de Est, sector palestinian ocupat de Israel, făcând circa 20 răniţi printre palestinieni.

De la 10 mai, violenţele au făcut peste 243 de morţi pe partea palestiniană, dintre care 66 de copii, şi 12 pe partea israeliană, printre care un copil israelian de şase ani şi o adolescentă arabă israeliană de 16 ani şi tatăl ei.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Mult așteptatul pachet de măsuri fiscale, anunțat de coaliția de guvernare în urmă cu câteva luni a intrat oficial pe masa guvernului și a fost pus în transparență....

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: