miercuri

26 ianuarie, 2022

Jeremy Corbyn, ales din primul tur președinte al laburiștilor din UK. ”Corbynmania”

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

13 septembrie, 2015

jeremy corbynJeremy Corbyn (66 de ani, foto), despre care The economist scria că se află în aripa stângă a partidului, dar nu este un radical ci doar plictisitor, a fost ales sâmbătă lider al Partidului Laburist din Marea Britanie, cu 59,5%, adică 251.417 de voturi. 

Parte din victoria sa se datorează celor trei contracandidați pe care i-a avut, mult prea slabi și fără charismă pentru a-i crea vreo problemă serioasă lui Jeremy Corbyn.

Dincolo de aceasta, presa britanică a relatat pe larg în ultimele luni susținerea în creștere a acestui socialist care a reușit să atragă de partea sa mai multe filiale locale ale partidului și chiar două dintre cele mai proeminente organizații sindicale.

Corbynmania


Participarea sa în cursa pe care a câștigat-o în cele din urmă chiar din primul tur de scrutin, a adus partidului mii de noi membri, majoritatea tineri, cuceriți de discursul anti-austeritate și de abordarea unor teme precum inegalitatea socială.

Jeremy Corbin a fost ales în pofida tuturor avertizărilor lui Tony Blair (fondatorul New Labour și fost premier al Marii Britanii), care a încercat să oprească acest fenomen botezat Corbynmania spunând că partidul va fi anihilat.

Noul lider al laburiștilor nu aduce nimic nou în discursul antisistem, preia doar vechile idei, ce vor ține departe de guvernare Partidul Laburist: Jeremy Corbyn este antimonarhist, vrea naționalizarea căilor ferate şi a sistemului energetic, promite ieșirea Marii Britanii din NATO, învățământ superior gratuit și impozite uriașe pentru cei mai bogați.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Analiștii politici nu sunt îngrijorați de alegerea acestui socialist vechi, și consideră că venirea sa în fruntea partidului va avea efecte majore doar în interiorul acestei formațiuni.  O formațiune care, mai spun ei, nu va mai avea șanse, prea curând, să ajungă la guvernare.


„Dacă va fi ales Corbyn, va fi război civil în sânul partidului şi va însemna victoria populismului contra deputaţilor. Partidul Laburist va fi îndepărtat de la putere pentru ani de zile şi Cameron poate dormi pe ambele urechi“, estima Steven Fielding, profesor de istorie politică la Universitatea din Nottingham, citat de Reuters.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar:

rrr