5 martie, 2021

Uniunea Europeană nu este în măsură să apere Bătrânul Continent și nu trebuie să slăbească NATO prin dorința sa de autonomie, a avertizat joi secretarul general al Alianței, norvegianul Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat AFP, citat de Agerpres.

„Susțin eforturile UE pentru cheltuielile de apărare, pentru a se dota cu noi capacități militare și pentru a remedia fragmentarea industriei europene de apărare, deoarece toate acestea vor fi bune pentru securitatea europeană și pentru securitatea transatlantică. Salutăm toate aceste eforturi, atât timp cât ele completează NATO. Dar UE nu poate apăra Europa”, a declarat el.

Jens Stoltenberg nu este convins de asigurările oferite la sfârșitul lunii martie de europeni în ceea ce privește nevoia de întărire a autonomiei de acțiune, pentru a fi un partener puternic și credibil pentru NATO și pentru SUA.


Membrii UE „nu furnizează decât 20% din cheltuielile de apărare ale NATO”, a spus el.

(Citiți și:”Dan Dungaciu – CRONICILE / Falia dintre Europa și SUA trece prin Franța „autonomiei strategice””)

„Dar nu este doar o chestiune de bani. Este de asemenea și o chestiune de geografie. Islanda și Norvegia sunt porți de acces spre Arctica. Turcia, la sud, are granițe cu Siria și Irakul. Iar la vest, Statele Unite, Canada și Regatul Unit leagă cele două țărmuri ale Atlanticului”, a explicat el.

Jens Stoltenberg nu și-a ascuns niciodată neîncrederea față de dorința de autotomie manifestată de statele membre ale UE, apreciind că amenință NATO.

„Orice tentativă de a slăbi legătura, de a diviza Europa și America de Nord nu va face decât să slăbească NATO și va diviza Europa. Nu cred că o țară sau un continent poate gestiona de una singură provocările de securitate cu care ne confruntăm astăzi”, a avertizat el.


În cursul unei intervenții susținute înaintea interviului, în fața Collège de l’Europe, Jens Stoltenberg a avertizat de asemenea europenii față de voința Rusiei de a modifica granițele prin forță și a cerut întărirea cooperării între UE și Alianță.

(Citiți și:”De ce Războiul Rece se mută la Polul Nord”)

„Europa singură” sau „America singură” nu sunt soluția în fața numeroaselor amenințări pe care le reprezintă comportamentul agresiv al Rusiei, a terorismului sau a ascensiunii Chinei. „Ele trebuie să fie împreună”, a concluzionat el.

Jens Stoltenberg a salutat însă proiectul european privind mobilitatea militară, care va „permite o mișcare mai rapidă a trupelor NATO, a trupelor americane în Europa”.

Jens Stoltenberg nu vede însă o dezangajare militară a Statelor Unite în Europa, un argument invocat de europeni pentru întărirea autonomiei de acțiune.

Alegerea democratului Joe Biden la președinția SUA „va fi o oportunitate pentru deschiderea unui nou capitol în relația transatlantică și aceasta vom face la următorul summit al Alianței”, care va fi organizat la o dată nestabilită încă, din cauza pandemiei, a mai spus el.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: