marți

7 mai, 2024

13 februarie, 2023

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat luni, citat de The Guardian: „Realitatea este că vedem deja începutul” unei noi ofensive rusești în Ucraina.

Președintele Vladimir Putin, spune Jens Stoltenberg, trimite „încă mii și mii de soldați”, acceptând „o rată foarte mare de victime”, suportă „pierderi mari” dar pune presiune pe ucraineni.

„Ceea ce îi lipsește Rusiei în ceea ce privește calitatea, încearcă să compenseze cantitativ”, afirmă secretarul general NATO, care a subliniat luni cât de urgent este ca Occidentul să furnizeze Ucrainei mai multe arme.


”Cu cât Kiev poate fi ajutat mai repede cu arme, muniție și piese de schimb, combustibil, cu atât mai multe vieți pot fi salvate”, a afirmat Jens Stoltenberg înaintea ministerialei NATO de la Bruxelles.

Franța și SUA, avertismente pentru cetățeni

Reuters relatează că Ministerul Afacerilor Externe din Franța a emis luni un comunicat în care sfătuiește „cu fermitate” cetățenii francezi să nu meargă în Belarus, având în vedere „noua ofensivă lansată de Rusia în Ucraina”.

Mai devreme, SUA le-a spus cetățenilor săi să părăsească imediat Rusia din cauza riscului de arestare arbitrară sau de hărțuire de către agențiile ruse de aplicare a legii.

Nevoie presantă de muniții

Secretarul general al NATO a mai spus că alianța trebuie „să intensifice producția” de muniție, deoarece rata de utilizare în Ucrainei depășește cu mult capacitățile actuale și epuizează chiar stocurile statelor europene.


„Războiul din Ucraina consumă o cantitate enormă de muniție și epuizează stocurile aliate. Rata actuală a cheltuielilor cu muniția Ucrainei este de multe ori mai mare decât rata noastră actuală de producție. Acest lucru pune sub presiune industriile noastre de apărare”, a spus Jens Stoltenberg jurnaliștilor.

El a recunoscut că NATO se confruntă cu o „problemă”, deoarece timpii actuali de așteptare pentru muniția de calibru mare au crescut, de la 12 la 28 de luni. Dar Jens Stoltenberg a insistat că este încrezător că pașii făcuți până acum înseamnă că membrii NATO sunt „pe calea care ne va permite tuturor să continuăm să sprijinim Ucraina, dar și să ne refacem propriile stocuri”.

Rusia ar fi pierdut o întreagă brigadă de elită lângă Vuhledar

Este posibil ca Rusia să fi pierdut o întreagă brigadă – a 155-a infanterie navală, de elită – în timp ce lua cu asalt orașe din estul Ucrainei. Un „număr mare” de forțe ruse, inclusiv personalul de comandă, au fost „distruse” în apropierea orașelor Vuhledar și Mariinka din Donețk, a declarat un oficial ucrainean pentru Politico.

Oleksy Dmitrașkivski, șeful Centrului de presă al districtului Tavriski al forțelor de apărare ucrainene, a spus că Rusia a pierdut, de asemenea, aproximativ 130 de echipamente, inclusiv 36 de tancuri, în ultima săptămână.

El a estimat că brigada 155 infanterie navală cuprindea aproximativ 5.000 de soldați în total, ai căror membri au fost uciși, răniți sau luați prizonieri. Brigada 155 a trebuit completată de trei ori într-un an, spune acesta. Prima data dupa Irpin si Bucha; a doua oară după ce a fost învinsă lângă Donețk, acum după luptele de lângă Vuhledar.

Oleksiy Dmitrașkivski a adăugat că și-ar dori ca armele occidentale să „vină mai repede, deoarece asta ne va oferi posibilitatea nu numai să ne protejăm și să respingem atacurile, ci și să împingem forțele ruse în cele din urmă din teritoriul nostru”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: