Guvernul României trebuie să impună crierii de performanță în contractele cu managerii companiilor de stat, pentru că Executivul este responsabil de funcționarea acestor întreprinderi, care, în ultimă înstanță aparțin poporului român, a subliniat șeful delegației FMI în România, Jeffrey Franks.
„În ultimă instanţă, companiile de stat aparţin poporului român, astfel că guvernul român este responsabil cu buna lor funcţionare. Cred că guvernul şi conducătorii companiilor sunt responsabili de randamentul companiilor de stat. Nu este treaba mea să decid cum se conduc companiile. Ei trebuie să-şi stabilească un plan, dar eu cred că managerii companiilor trebuie să răspundă pentru randamentul respectivelor companii. Contractele trebuie să impună nişte performanţe. Faci lucrurile astea, primeşti bonus, nu le faci, eşti concediat. Oamenii trebuie să dea socoteală pentru evoluţia entităţilor de care răspund ei”, a spus Franks, la o emisiune difuzată duminică de Pro TV, citată de Mediafax.
El a arătat că în timpul misiunii FMI încheiată la începutul acestei săptămâni a fost stabilită o schiţă a un clandarului pentru privatizarea unor companii, dar şi pentru aducerea de manageri privaţi la unele companii.
Întrebat câţi bani ar putea obţine statul din privatizări, oficialul FMI a spus că nu a fost stabilită cu autorităţile o sumă exactă, însă este încrezător că pot fi obţinute sute de milioane de euro anul viitor.
Guvernul estimează că măsurile de restructurare a companiilor de stat monitorizate în acordul cu FMI vor permite reducerea arieratelor acestor societăţi cu 5-6 miliarde de lei anul viitor, echivalentul a 1% din PIB, potrivit unui document guvernamental citat de Mediafax.
„Pentru întreprinderile de stat se înregistrează progrese în procesul de reducere a arieratelor în cadrul companiilor monitorizate prin operaţiuni de convertire a datoriilor în acţiuni, plăţi şi alte operaţiuni de ordin financiar. Per ansamblu, se anticipează că aceste măsuri vor permite reducerea arieratelor companiilor monitorizate cu 5, până la 6 miliarde lei ( circa 1% din PIB) până la sfarşitul anului 2012”, se arată în document.
La companiile de stat monitorizate în cadrul programului cu Comisia Europeană şi FMI arieratele au scăzut în primele nouă luni cu 0,3% din PIB, la 3,8% din PIB.