joi

28 martie, 2024

17 august, 2020

Produsul Intern Brut al Japoniei, a treia cea mai mare economie a lumii, a înregistrat o cădere de 7,8% în Trimestrul 2, față de trimestrul precedent, cea mai brutală contracție de la debutul publicării acestui indicator, în 1980.

Este a treia scădere trimestrială consecutivă după cea de 0,6% din primul trimestru şi cea de 1,9% din ultimul trimestru al anului trecut. Japonia este în recesiune tehnicăîncă din primul trimestru, potrivit datelor citate de AFP și Agerpres.

Pe de altă parte, această serie de scăderi a coborât nivelul PIB-ului japonez la nivelul cel mai mic dintr-un deceniu și a șters toate beneficiile politicii de stimulare a creșterii din ultimii 8 ani, a premierului Shinzo Abe, supranomit „Abenomics”, potrivit Reuters.


În termeni anualizați, contracția a fost de 27,8% în T2 / 2020 și, deși a fost mult mai mică decât cea a SUA (-32,9%), a deposit de departe căderea din primul trimestru din 2009, anul de vârf al crizei anterioare.

Scăderea PIB-ului în trimestrul al doilea poate fi atribuită stării de urgenţă din lunile aprilie şi mai, iar cifrele arată o îmbunătăţire a situaţiei începând din luna iunie, a comentat Yoshiki Shinke, economist la institutul de cercetare Dai-ichi Life.

„Cifrele pentru perioada iulie-septembrie ar trebui să arată un început de revenire, după ridicarea stării de urgenţă”, a comentat la rândul său Naoya Oshikubo, economist la SuMi Trust, care mizează pe o creştere economică de 2,6% în trimestrul al treilea comparativ cu trimestrul al doilea.

Cauza contracției este, ca peste tot în lume, criza coronavirus, care a afectat, în plus, și exporturile.


Economia japoneză, afectată încă din ultimul trimestru al anului trecut de o majorare a TVA, a suferit impactul coronavirusului în primul trimestru din 2020. În al doilea trimestru, activitatea economică a avut şi mai mult de suferit după introducerea stării de urgenţă, în lunile aprilie şi mai.

Consumul gospodăriilor a scăzut cu 8,6% comparativ cu trimestrul precedent iar investiţiile companiilor au scăzut cu 1,5%.

Comerţul exterior a avut şi el de suferit, înregistrând o scădere de 18,5% a exporturilor şi o scădere de 0,5% a importurilor. În schimb, investiţiile publice, care au scăzut un primul trimestru, au crescut cu 1,2% în trimestrul aprilie-iunie.

Cu aproximativ 54.000 de cazuri de infecţie şi o mie de decese legate de maladia de Covid-19, Japonia a fost mai puţin afectată decât numeroase ţări europene şi americane, ale căror economii au suferit de pe urma pandemiei. Astfel, zona euro a înregistrat în trimestrul al doilea un recul al PIB de 12,1%, ca urmare a unor căderi mult mai grave ale economiilor din Franţa, Italia şi Spania

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: