miercuri

17 iulie, 2024

8 august, 2023

Luna iulie 2023 a bătut recordul celei mai calde luni de când se fac astfel de înregistrări pe Terra, cu 0,33°C în plus decât luna care deţinea până în prezent recordul (iulie 2019), anunţă marţi serviciul european Copernicus.

Luna trecută – marcată de canicule şi incendii în întreaga lume – a înregistrat o temperatură a aerului cu 0,72°C mai caldă decât media recentă (1991-2020) a lunilor iulie, relatează AFP, agenție preluată de News.ro.

„A fost cea mai călduroasă lună iunie la nivel global, depăşind cu peste 0,5° C media din intervalul 1991-2020 şi depăşind iunie 2019 – precedentul record – cu o marjă substanţială”, precizează raportul Copernicus.


În primele şapte luni ale anului, 2023 se clasează pentru moment ca al treilea cel mai cald an înregistrat vreodată.

Și iunie 2023 a fost cea mai călduroasă lună iunie la nivel global din istoria măsurătorilor meteo, prin prisma temperaturilor înregistrate în apa mărilor şi în aer, potrivit aceluiaşi serviciu Copernicus, finanţat de Uniunea Europeană.

Programul european Copernicus şi-a bazat concluziile pe analize generate cu ajutorul computerelor, care au folosit miliarde de date furnizate de sateliţi, nave, avioane şi staţii meteorologice din lumea întreagă.

Valuri de căldură extremă în Europa, America de Nord și Asia

Temperaturile extreme sunt rezultatul schimbărilor climatice și al modelului de încălzire cunoscut sub numele de El Nino, responsabil pentru acest an mai cald decât de obicei, potrivit oamenilor de știință.


Europa a cunoscut unele dintre cele mai ridicate temperaturi în această vară, din cauza așa-numitului dom de căldură care se întinde peste sudul său.

Anul trecut, se estimează că au fost peste 61.000 de decese legate de căldură în timpul celui mai dur fierbinte înregistrat în Europa.

În SUA au existat avertismente meteo de căldură „extrem de periculoasă” în sud-vestul țării, iar nord-vestul Chinei, temperaturile au ajuns până la 52,2 C (126 F), doborând recordul țării, conform Reuters.

Președinții statelor mediteraneene cer acțiuni împotriva crizei climatice

Președintele Italiei și omologii săi din cinci țări europene au cerut măsuri urgente pentru a aborda „criza climatică” după valurile de căldură arzătoare, incendii și inundații. Există temeri că astfel de veri extreme vor afecta industria turismului în sudul Europei și, de asemenea, recoltele, doi piloni de bază ai economiilor regiunii, scrie Reuters.

Incendiile din țările UE au ars un total de 236.768 de hectare de pădure (585.066 de acri), cu 76.669 de hectare (189.453 de acri) mai mult decât media anuală corespunzătoare acestei perioade.

Emisiile de carbon produse de incendiile din Canada sunt duble față de recordul anterior

Incendiile forestiere din Canada din acest an au eliberat 290 de milioane de tone de carbon, volum dublu față de recordul anterior, stabilit în 2022. Emisiile vor crește, pe măsură ce sute de incendii rămân active în toată țara, potrivit Serviciului de monitorizare a atmosferei Copernicus al UE.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: