duminică

16 iunie, 2024

26 august, 2020

Membrii Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor au decis să impună Guvernului, prin lege, redeschiderea tuturor restaurantelor, hotelurilor şi staţiunilor turistice, a anunțat președintele acestei comisii, Iulian Iancu.

Legea, despre care Iulian Iancu, președintele Comisiei, spune că va fi introdusă în procedură în regim de urgență, ar urma să mai prevadă alte două măsuri inedite de sprijinire a operatorilor din turism:

  • subvenționarea cheltuielilor le vor avea pentru respectarea măsurile de igienă, dezinfecție etc. necesare prevenirii răspândirii noului coronavirus
  • un program similar Primei Case pentru operatorii din turism care vor investi în extinderea restaurantelor

„Comisia a luat decizia să impunem prin lege Guvernului să deschidă toate restaurantele, toate complexele turistice din ţară. Noi, luni, adunăm toate ministerele implicate la comisie, adică Ministerul Economiei, de Finanţe, al Mediului, al Dezvoltării Regionale, pentru că Guvernul a luat decizia să deschidă şcolile – care este un risc infinit mai mare de extindere a virusului, decât deschiderea restaurantului sau a unei staţiuni turistice.


Prin urmare, vrem ca, prin lege, deţinătorii obiectivelor de turism să fie susţinuţi de către guvern pentru efortul pe care trebuie să-l facă pentru a îndeplini condiţiile de respectare a măsurilor preventive, de igienă, de dotare etc.

Acesta este un efort financiar substanţial, trebuie susţinut, dar el are un impact direct asupra bugetului de stat în sensul că se întoarce la fiecare leu socializat astfel beneficiem de patru lei la bugetul de stat, prin faptul că vom avea capacitate maximă de personal, privind taxele, impozitele, consumul şi valorificarea tuturor spaţiilor la capacitatea maximă”, a declarat Iulian Iancu, pentru Agerpres.

Un fel de ”Prima Casă” pentru extinderea restaurantelor

Decizia sprijinirii operatorilor din turism printr-o lege – cadru a fost luată în ședința pe care Comisia a avut-o marți și miercuri la Oradea.

Reglementarea urmează să includă și o altă măsură, de susținere a investițiilor făcute pentru extinderea restaurantelor, a explicat Iulian Iancu:


Noi aici am vorbit despre o lege cadru, dar şi despre condiţii specifice perioadei pe care o trăim şi prin care obligăm industria turismului să treacă fără niciun fel de susţinere.

Ca atare suntem obligaţi să socializăm acest cost, dar încă o dată menţionăm că el se va întoarce multiplicat cu patru.

(…) Dacă unii din investitorii în turism se vor angaja în construcţii, pentru dezvoltarea restaurantelor, a spaţiilor, cu îndeplinirea noilor condiţii, pentru ei să fie înfiinţat un program de susţinere financiară de genul Noua Casă.

Cele două măsuri vor fi discutate luni, într-o ședință cu reprezentanţii mai multor ministere, a mai spus șeful Comisiei pentru industrii și servicii.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: