miercuri

17 iulie, 2024

31 iulie, 2023

Italia intenționează să părăsească Inițiativa chinezească Belt and Road (BRI) „fără a deteriora” însă relația sa cu Beijingul, a declarat ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto.

„Problema de astăzi este: cum să ne ieșim din BRI fără a deteriora relațiile” cu Beijing, a spus Guido Crosetto într-un interviu acordat Corriere della Sera. „Pentru că, este adevărat, China este un concurent, dar și un partener”.

În luna mai, premierul italian Giorgia Meloni a declarat că țara s-ar putea bucura de relații bune cu China chiar și fără a face parte din controversata inițiativă de infrastructură a Beijing. Comentariile ministrului Crosetto sunt prima confirmare a intenției Italiei de a părăsi programul chinezesc.

Un act ”improvizat și răutăcios” al Guvernului Conte


„Decizia de a ne alătura Drumului Mătăsii a fost un act improvizat și răutăcios, realizat de guvernul lui Giuseppe Conte, care a adus la un rezultat dublu negativ. Noi am exportat o încărcătură de portocale în China, iar ei și-au triplat exporturile în Italia în trei ani”, a spus Guido Crosetto în interviu.

În 2019, Italia a devenit prima țară din G7 care s-a alăturat programului global de infrastructură al Chinei, spre surprinderea aliaților din Occident.

Criticii au remarcat că decizia Romei de a intra în inițiativa Belt and Road nu a îmbunătățit deficitul comercial al Italiei în relația cu China. Exporturile chineze către Italia au crescut cu 51% din 2019 până în 2022, în timp ce importurile Chinei din Italia au crescut cu 26% în aceiași ani, potrivit Agenției pentru Comerț din Italia.

Italia își armonizează poziția față de China cu Statele Unite

Noua filosofie italiană vizivi de relația cu China pare să fie pe placul administrației americane.

(Citește și: ”Giorgia Meloni, primită la Casa Albă”)


Preşedintele american Joe Biden a primit-o joi la Casa Albă pe Giorgia Meloni, premierul Italiei. Relaţiile cu China au fost punct principal pe agenda de discuții, alături de ajutorul acordat Ucrainei, criza climatică și imigraţia.

Contextul relevant: Franța vrea legături mai bune cu China

Poziția Italiei pare în contradicție cu cea a Franței.

Ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Maire, a declarat, în week-end, că Franța dorește un acces mai bun la piața chineză și o relație comercială mai „echilibrata”, nu o „decuplare”.

„Nu vrem să ne confruntăm cu niște obstacole legislative sau alte bariere pentru a avea acces la piețele chineze”, a declarat Le Maire într-o conferință de presă la Beijing, la o zi după ceea ce el a descris discuțiile comerciale cu vicepremierul chinez He Lifeng drept „constructive”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: