vineri

29 martie, 2024

8 octombrie, 2019

Italia va plăti dobânzi de 3,3% din PIB în 2020 pentru împrumuturile aferente refinanțării datoriei publice, notează Financial Times.

Estimarea este mai optimistă decât cea din primăvară, când executivul de la Roma se aștepta ca dobânzile aferente obligațiunilor italiene să reprezinte o povară bugetară de 3,6% din PIB.

Situația bugetului public al Italiei este atent monitorizată de investitori, în special având în vedere propunerea preliminară a Guvernul care prevede o țintă de deficit la limita celei cerute de Bruxelles, dar în creștere față de nivelul din acest an.


”Dacă o astfel de îmbunătățire a cheltuielilor privind dobânzile s-ar dovedi una sustenabilă, acest lucru ar sprijini o dinamică îmbunătățită a datoriei publice”, a precizat Loredana Maria Federico, economist șef al UniCredit Italia.

Reducere se traducere printr-o economie bugetară de 7 miliarde de euro în 2020, sumă ce ar putea crește substanțial în anii ce urmează, dacă obligațiunile ajunse la maturitate vor continua să fie refinanțate la dobânzi mai avantajoase.

”Dobânzile mai mici vor fi o parte importantă a consolidării fiscale”, a comentat și Lorenzo Codogno, fost ministru de finanțe, în prezent consultant.

În septembrie, dobânzile cerute de investitori pentru bondurile italiene cu o maturitate de zece ani a scăzut, pentru prima dată în istorie, sub 1%, ca urmare a schimbării guvernului și a eliminării de la putere a partidului La Liga, care a speriat piețele cu discursul puternic anti-european.


Totuși, Italia are o poziție inferioară altor state europene. Circa două treimi din obligațiunile suverane ale statelor din zona euro se tranzacționează la dobânzi negative, inclusiv întreaga piață de bonduri germană.

”Optimismul piețelor față de Italia ar putea fi de scurtă durată deoarece ecuația fiscală de acolo este în continuare complexă, iar echilibrul politic fragil”, este de părere Nicola Nobile, economist la Oxford Economics.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: