duminică

21 aprilie, 2024

14 iulie, 2022

Premierul italian Mario Draghi a anunțat că va demisiona joi după ce Mișcarea 5 Stele, un partid din coaliția sa de guvernământ, a refuzat să susțină guvernul în Parlament la un vot de încredere, aruncând Italia în haos politic.

„Îmi voi prezenta demisia președintelui republicii în această seară”, a spus Draghi cabinetului, potrivit unui comunicat, citat de Reuters, publicat de biroul său.

„Coaliția de unitate națională care a susținut acest guvern nu mai există”, a adăugat Mario Draghi, fost președinte al Băncii Centrale Europene, prim-ministru al unei largi coaliții din februarie 2021.


Decizia partidului 5 Stele de a boicota votul de încredere de joi a declanșat succesiunea de evenimente care l-au determinat pe Mario Draghi, în vârstă de 74 de ani, să spună că renunță să conducă guvernul italian.

Draghi spusese că nu ar dori să conducă un guvern fără 5 stele, care a devenit cel mai mare partid la alegerile precedente din 2018, dar de atunci a suferit dezertări și o pierdere a sprijinului public.

Intră în scenă președintele Mattarella. Efectele demisiei

Președintele italian Sergio Mattarella, arbitrul suprem în politica italiană, își asumă acum un rol central.

El tar putea să încerce să-l convingă pe Mario Draghi să negocieze formarea unui alt guvern, să găsească un nou lider interimar care să conducă Italia până la alegerile generale de la începutul anului viitor sau să organizeze alegeri anticipate.


Riscurile prăbușirii guvernului Draghi s-au răspândit joi pe piețele financiare, unde randamentele obligațiunilor italiene au crescut brusc, indicând investitorii care cer o primă mai mare pentru a-și menține datoria, iar acțiunile au scăzut la cel mai scăzut nivel de la sfârșitul anului 2020.

Turbulența vine într-un moment dificil pentru Italia, a treia economie ca mărime din zona euro, unde costurile îndatorării au crescut brusc, pe măsură ce BCE începe să-și înăsprească politica monetară.

BCE lucrează la un nou instrument pentru a limita divergențele dintre costurile împrumuturilor germane și cele ale statelor membre foarte îndatorate, cum ar fi Italia.

Mario Draghi, al șaselea prim-ministru al Italiei în ultimul deceniu, a fost văzut ca oferind asigurări că Italia va respecta orice condiții atașate noului mecanism, dar plecarea sa ar crea o nouă incertitudine.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: