joi

28 martie, 2024

24 septembrie, 2019

Economia zonei euro nu dă semne de redresare, a avertizat Mario Draghi, președintele Băncii Centrale Europene (BCE), în Parlamentul European, unde a motivat deciziile de politică monetară adoptate recent de BCE, de reducere a dobânzilor și de repornire a programului de relaxare cantitativă, transmite presa internațională.

Comentariile lui Draghi au venit la puțin timp după ce noi date din zona euro indică o încetinire aproape de stagnarea a activității de producție, afectată de scăderea sectorului manufacturier din Germania. Datele i-au determinat pe mulți specialiști să avertizeze asupra iminențe unei recesiuni.

Indicele PMI din zona euro a scăzut în septembrie la 50,4 puncte, sub nivelul din august, de 51,9 puncte, în contextul în care o prăbușire sub 50 de puncte este percepută drept un semnal de contracție a activității economice.


La ultima sa apariție în PE, în calitate de președinte BCE, Mario Draghi, unde a fost lăudat pentru eforturile de salvare a zonei euro în urma crizei datoriilor suverane, a declarat că ”incertitudinea geopolitică” a împiedicat BCE să își atingă ținta de inflație, în ciuda faptului că șomajul din regiune a scăzut la cel mai redus nivel din ultimul deceniu.

„Avem nevoie de o strategie economică coerentă în zona euro care să completeze și să îmbunătățească eficacitatea politicii monetare”, a explicat Draghi.

Mulți economiști sunt sceptici cu privire la capacitatea BCE de a sprijini, exclusiv prin relaxarea monetară, redresarea economică din zona euro, analiștii avertizând că limitele politicii monetare par a fi fost atinse.

Industria auto din Germania pare a fi cel mai afectat sector. Aceasta a consemnat o scădere a producției de 12% în acest an, în vreme ce exporturile s-au contractat cu 14%, ca urmare a evoluțiilor din piața chineză și noilor standarde de mediu, potrivit Financial Times.


Draghi le-a spus parlamentarilor europeni că ”cu cât persistă slăbiciunea din producție, cu atât cresc riscurile ca și alte sectoare ale economiei să înregistreze o pierdere de ritm”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: