Statul italian va introduce în calculul din acest an al Produsului Intern Brut venituri din prostituţie, contrabandă şi vânzarea drogurilor. Măsura, transmite Bloomberg, constituie un impuls asupra unei economii aflate în stagnare cronică şi l-ar putea ajuta pe premierul Matteo Renzi să atingă ţintele de deficit propuse.
Prostituţia este legalizată în Italia, dar practicarea organizată este interzisă, la fel ca vânzarea drogurilor.
Anunţul Statisticii din Italia
Drogurile, prostituţia şi contrabanda vor fi luate în considerare la calculul PIB începând din 2014, iar estimările anterioare asupra „cifrelor de afaceri” din aceste domenii vor fi actualizate, după cum şi metodologia de calcul a PIB va fi modificată, a anunţat vineri ISTAT, institutul de statistică italian.
Modificările, transmite Bloomberg citând ISTAT, vor fi făcute în concordanţă cu regulile Uniunii Europene. Conform AFP, noile reglementări Europene solicită statelor să ia în calcul toate activităţile care produc venituri, indiferent de legalitatea respectivelor activităţi.
Premierul Matteo Renzi s-a declarat ferm pentru scăderea deficitului, estimat la 2,6% din PIB în acest an, o măsură care poate fi realizată cu condiţia creşterii încasărilor bugetare. Guvernul italian speră ca segmente ale economiei subterane să poată fi cuantificate în PIB.
Cele patru valuri de recesiune care au lovit Italia în ultimii 13 ani au scăzut PIB naţional la 1,56 trilioane euro anul trecut, cu 2% mai puţin decât valoarea din 2001.
„Chiar dacă impactul este greu de cuantificat, este evident că măsura ar avea un impact pozitiv asupra PIB iar premierul Renzi va avea o marjă mai mare de acţiune fără să se teamă că deficitul va creşte”, declară pentru Bloomberg Giuseppe Di Taranto, economist şi profesor de istorie economică la Universitatea Luiss din Roma.
Contactat de Bloomberg, purtătorul de cuvânt al ministerului de finanţe Italian a refuzat să comenteze preconizatele schimbări ale modului de calcul al PIB.
Schimbări ale metodologiei de calculul PIB. Efecte în Europa
Conform statisticii italiene, schimbările de metodologie ale calcului PIB vor introduce modificări şi la capitolul cercetare-dezvoltare. Cercetarea şi dezvoltarea, considerate acum cheltuieli de investiţie, au fost excluse din calculul PIB fiind considerat cost intermediar.
Banca Centrală a Italiei a estimat în 2012 că economia subterană reprezintă 10,9% din PIB.
Conform noilor metodologii, elaborate anul trecut dar destul de puţin popularizate în România, Eurostat a calculat o creştere medie a PIB European de 2,4%.
Cele mai mari rate de creştere au fost estimate pentru Finlanda şi Suedia+ între 4 şi 5%, urmat de Austria, Marea Britanie şi Olanda (3-4%). Pentru Italia, creşterea a fost estimată de Eurostat la 2%.
Conform ABC News, “economia gri” este deja luată în considerare la calculul PIB în Italia. Ultimele statistici disponibile, din 2008, indică o “economie gri” estimată în jur de 17 procente.
2 răspunsuri
In noiembrie toate valorile nationale de PIB in UE se vor calcula conform principilor ESA 2010 . Asta va duce ca si cheltuielile de inarmare sa fie contabilizate ca investitii. Evident ca multe PIB vor creste artificial „pe noi culmi”
In cazul specific italian , atit prostitutia cit si contrabanda dar si comertul de droguri nu sint fiscalizate .
De, nu toti au agricultura nefiscalizata ca sa poata avea cresteri marete de PIB exclusiv pe acest sector . 🙂 In ambele variante , incasari fiscale suplimentare la buget nu sint si nici nu vor fi . Va creste EXCLUSIV doar suma imprumuturilor anuale de stat . Respectind evident faimoasa limita de 3 % PIB . 🙁
Practic coafăm scroafa, deficitul nominal rămâne același dar se raportează la o bază mai mare.
Dacă uciderea unui om costă sa zicem 50.000E, un război mafiot cu 1.000.000 de victime va aduce 50 mld la PIB. Bașca efectele de multiplicare și antrenare: arme, coșciuge, mașini blindate. Asta da creștere !