sâmbătă

27 aprilie, 2024

10 martie, 2023

Guvernul italian al premierului Giorgia Meloni (foto) este indecis cu privire la reînnoirea memorandumului de înțelegere dintre Roma și Beijing, parte a inițiativei chineze Belt and Road, care urmează să expire anul viitor, transmite Euractiv.

În 2019, fostul guvern al lui Giuseppe Conte a semnat memorandumul cu China. De atunci, Italia s-a alăturat grupului de țări partenere al Chinei în proiectul Inițiativa Belt and Road (BRI) – cunoscut sub numele de „noul Drum al Mătăsii” – fiind unul dintre primele state membre ale UE, în prezent 18, care a aderat.

Acordul, valabil până în martie 2024, urmărește să consolideze relațiile politice și comerțul dintre Roma și Beijing și include zeci de acorduri între instituții și întreprinderi. Pentru retragere este necesară o notificare scrisă de cel puțin trei luni. Alternativ, reînnoirea se produce automat, pentru încă cinci ani.


Comerțul dintre Italia și China în ultimii trei ani „a înregistrat noi recorduri, atingând 73,55 miliarde de euro în 2022 și punând Roma în prim-plan la nivel european în privința relațiilor comerciale cu China”, a comentat ambasadorul chinez în Italia, Jia Guide.

Cu toate acestea, conform Silviei Menegazzi, profesor de Studii Chineze la Universitatea LUISS Guido Carli, contextul s-a schimbat drastic, la fel și percepția Occidentului despre China.

„Din punct de vedere politic, încă din 2019 acordul a creat dificultăți evidente guvernului Conte, în ciuda beneficiilor importante pe care acesta le avea pentru economia italiană”, a explicat ea pentru sursa citată.

„Astăzi, contextul internațional s-a schimbat considerabil, iar rolul Chinei este diferit. Acest lucru nu poate decât să exacerbeze și mai mult dezbaterea politică”, a spus Menegazzi.

Meloni, indecisă. Partidul înclină spre „nu”


Înainte de a fi aleasă, Meloni era cunoscută pentru că era ostilă față de China, numind acordul semne de Conte cu China o „mare greșeală”. În calitate de prim-ministru, ea pare să fie mai precaută în a adopta o poziție clară.

Meloni spune că dosarul China „este încă în curs de evaluare”, în contextul în are în partidul ei, unii membri și-au exprimat deja scepticismul față de Beijing. Ministrul Agriculturii Francesco Lollobrigida, cumnatul lui Meloni, a declarat că guvernul va acționa „cu multă prudență”, ceea ce, potrivit ministrului, lipsea sub conducerea lui Conte.

„Trebuie să ne mișcăm la unison cu statele europene și, de asemenea, cu Statele Unite, cu țările NATO, pentru că o alianță este o alianță, nu doar una militară”, a menționat Lollobrigida.

În noiembrie 2022, ministrul Apărării Guido Crosetto, mâna dreaptă de multă vreme a lui Meloni, a declarat că poziția Fratelli d’Italia este clară. „Poziția noastră nu se va schimba, văd drept improbabilă o posibilă reînnoire”, a spus Crosetto.

Războiul din Ucraina a fost un semnal de alarmă pentru europeni, care au realizat că dependența economică de o țară poate avea rezultate devastatoare, cum ar fi actuala criză energetică cauzată de Rusia.

În efortul de a evita repetarea aceleiași greșeli, UE își reexaminează acum relațiile comerciale cu China.

În octombrie 2022, șeful industriei UE a spus că UE și companiile sale trebuie să realizeze că China este un rival și să nu fie naivi atunci când aprobă investițiile chineze. Declarațiile au fost făcute în contextul în care investițiile chineze în infrastructură UE, inclusiv porturi, aeroporturi și drumuri, au crescut semnificativ în ultimii ani.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: