joi

28 martie, 2024

21 decembrie, 2022

Competiția dintre UE și China, pe tema inițiativei ”Belt and Road” se va încinge anul viitor, oficiali de rang înalt arătându-se convinși că noile proiecte emblematice de infrastructură pe care Bruxelles-ul urmează să le finanțeze în țări în curs de dezvoltare se vor dovedi o alternativă viabilă, scrie Politico.

Oficialii UE responsabili pentru inițiativa Global Gateway finalizează ultimele detalii aferente proiectelor selectate, în contextul în care Beijingul a încetinit semnificativ aprobările de noi proiecte de investiții peste hotare, din cauza evoluției economice lente interne și de la nivel global.

În ultimul deceniu, autoritățile chineze au investit masiv în dezvoltarea unei rețele de comerț, noduri de transport și rute energetice în cadrul inițiativei ”Belt and Road”, în timp ce Huawei și alte companii tehnologice chineze au investit masiv în infrastructura digitală a țărilor din Africa, America Latină și Asia de Sud-Est.

(Citește și: ”Analiză: Uriașa inițiativă Belt and Road a Chinei riscă să eșueze dramatic, într-o serie de falimente suverane”)


Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut, la o întâlnire recentă, o mai mare vizibilitate pentru schema europeană menită să contracareze inițiativa chineză. Aceasta vizează mobilizarea a până la 300 de miliarde de euro în fonduri publice și private până în 2027 pentru finanțarea de proiecte de infrastructură în străinătate.

„Vrem să poziționăm Europa într-un mediu internațional mai competitiv. Global Gateway se referă, prin urmare, și la obținerea de rezultate vizibile pe teren”, a declarat ea oficialilor responsabili de inițiativă.

„Suferim de lipsă de vizibilitate și recunoaștere”, a adăugat ea. Citând un sondaj, von der Leyen a mai spus: „Întrebate în 2020 ce partener a avut cea mai benefică influență asupra lor, doar 10% dintre statele africane au menționat UE. Patruzeci și șapte la sută au spus China”.

Cei mai înalți funcționari publici ai UE din domeniul politicii externe și al dezvoltării internaționale au promis că UE va prezenta o alternativă credibilă și competitivă la programul ”Belt and Road”.


Pentru UE Global Gateway reprezintă o schimbare de paradigmă. În mod tradițional, blocul s-a concentrat pe acordarea de ajutoare financiare directe în cadrul parteneriatelor cu țările în curs de dezvoltare. A face investiții strategice, pe de altă parte, implică identificarea nevoilor Europei, implicarea sectorului privat și mentalitatea de a concura activ cu alte puteri precum China.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: