vineri

26 aprilie, 2024

2 noiembrie, 2022

Zeci de mafioți sicilieni și complicii lor au fost închiși la finalul unui proces de referință care a judecat o fraudă de 5 milioane euro din fonduri europene. Procesul s-a derulat într-un bunker al Tribunalului din Messina, Sicilia.

Procesul a durat un an și jumătate, 91 dintre cei 101 inculpați fiind condamnați marți la un total de 660 de ani de închisoare pentru infracțiuni, inclusiv fraudă, declarații false, extorcare, crearea de companii false pentru câștig ilegal.

Doi dintre liderii de bande vor merge la închisoare pentru 30 de ani și 23 de ani. Verdictele și sentințele au durat mai mult de o oră pentru a fi citite.


Procesul a dezvăluit un sistem care a drenat milioane de euro din fonduri agricole ale UE în beneficiul a două clanuri mafiote din Munții Nebrodi și a asociaților acestora, inclusiv contabili, politicieni și angajați guvernamentali.

„Procesul a arătat că există o mafie modernă, care a trecut la forme mai sofisticate de realizare de venituri, folosind frauda pentru a obține fonduri publice destinate dezvoltării Siciliei”, a declarat procurorul Maurizio De Lucia pentru Politico.

Mafia siciliană a decontat fonduri UE pentru terenuri deținute de Biserică sau de Statele Unite

În 2020, după o investigație de patru ani, aproximativ 1.000 de ofițeri de poliție au pătruns în casele a zeci de suspecți membri ai mafiei. Cele două clanuri au purtat un război de teren în anii 1980 și 1990, care a provocat moartea a peste 40 de oameni. Dar mai târziu și-au lăsat diferențele deoparte în efortul lor comun de a frauda UE.

Mituind oficialii locali, aceștia au identificat loturi de teren pe care și le-au însușit amenințând proprietarii sau încheind contracte de închiriere false, cu scopul de a obține subvenții agricole europene, a spus procurorul De Lucia.


Cel mai adesea, aceștia nu s-au obosit să cultive pământul așa cum cere regulamentul UE sau chiar au solicitat finanțare pe terenuri care nu sunt folosite pentru ferme sau pe terenuri pe care nu le controlau, inclusiv un teren deținut de Biserica Catolică și un altul pe care Marina SUA îl folosea pentru a găzdui comunicații prin satelit.

Autoritățile au aflat de fraude în 2012

Autoritățile locale au aflat că clanurile mafiote fură subvenții UE în jurul anului 2012, când Giuseppe Antoci, fost președinte al regiunii Nebrodi, a înăsprit verificările celor care solicitau fonduri. Aceste controale fac acum parte din legislația națională.

Acel demers l-a pus în pericol pe Giuseppe Antoci: a fost ținta unei tentative de asasinat în 2016, cel mai cunoscut atac asupra unei persoane instituționale din anii 1990. Acum locuiește sub paza înarmată permanentă, dar a fost la tribunal pentru a asculta verdictele citite.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: