sâmbătă

13 iulie, 2024

4 octombrie, 2021

Ultimul raport al Direcției Investigative Antimafia (DIA) prezentat Parlamentului Italian, în luna septembrie, arată că organizațiile criminale sunt pregătite să exploateze toate avantajele pandemiei. Ele sunt mai puțin violente și se concentrează pe accesarea resurselor puse de Uniunea Europeană la dispoziția statelor membre pentru a face față consecințelor crizei sanitare, scrie Euronews, citată de Rador.

În ultima vreme, mafiile sunt mai interesate de afaceri și, grație crizei Covid, capacitatea lor antreprenorială a crescut. Directorul Direcției Investigative Antimafia (DIA) arată că mafiile încearcă să rămână invizibile cât mai mult posibil pentru a nu fi observate de poliție și de magistratură și a nu afecta afacerile.

„Există mult mai puține crime, mai puține împușcături și atentate, dar vedem o infiltrare mai mare în economia legală, în achizițiile publice, în antreprenoriat și chiar în administrația publică. În ultimele șase luni am avut doar două crime comise de mafie, cred că este un record istoric”, spune Maurizio Vallone, directorul Direcției Investigative Antimafia


Criza sanitară a deschis noi spații pentru a face afaceri, ca în cazul creșterii licitațiilor în sectorul sanitar și al prevenției. „Unde există urgență, există o simplificare a procedurilor de achiziție. Și acolo unde există o simplificare, există în mod evident pericolul ca controalele să nu se efectueze într-un mod adecvat și, prin urmare, să fie lăsat spațiu pentru companii care au legături sau sunt direct controlate de mafioți”, spune Vallone

Prin urmare, lupta împotriva criminalității a devenit mai complexă, la fel ca și monitorizarea infiltrărilor mafiote. „Trebuie să dezvoltăm la maximum serviciile de informații în scopuri preventive. Trebuie să verificăm fiecare contract, fiecare companie care dorește să participe la licitații, atât pentru fondurile europene, cât și pentru fondurile naționale. Avem nevoie de o examinare a tuturor acestor companii și trebuie să evităm legăturile lor cu organizațiile criminale”, subliniază Vallone.

Nu doar activitatea legată de pandemie face diferența. Mafiile, explică Vallone, au o relație diferită cu cele străine.

Comparativ cu acum un deceniu, când încă existau conflicte, astăzi, organizațiile criminale albaneze sau din Europa de Est lucrează în sinergie cu cele locale, reușind să colaboreze în special în domeniul traficului de droguri.


Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: