marți

7 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

20 noiembrie, 2022

Rusia a ajuns la un acord cu Iran pentru a începe fabricarea de drone kamikaze pe teritoriul rus, potrivit Reuters, care citează Washington Post.

Oficiali ruşi şi iranieni au finalizat acordul în cursul unei întâlniri în Iran la începutul lui noiembrie, scrie Washington Post. Rusia şi Iran fac paşi rapizi spre transferul de proiecte şi componente-cheie care ar permite ca producţia să înceapă în termen de trei luni, au afirmat trei surse familiarizate cu subiectul.

Reuters menţionează că Ministerul Apărării rus nu a răspuns solicitării sale de a comenta pe acest subiect.


La începutul lunii, The Guardian scria că un scandal de proporții a izbucnit la Teheran în legătură cu dronele pe care Iranul a recunoscut că le-a livrat Rusiei și pe care Moscova le folosește acum contra Ucrainei.

Un important cleric conservator a cerut ca livrarea de drone să înceteze, în timp ce un fost ambasador iranian sugerează că Ministerul de Externe iranian nici măcar nu a fost la curent cu aceste achiziţii.

Kiev şi Washington au criticat recent folosirea de drone ”kamikaze” de fabricaţie iraniană în războiul din Ucraina. Potrivit unor informaţii publicate de presa occidentală, Teheran a trimis personal militar în peninsula ucraineană Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, pentru a-i antrena pe militarii ruşi în folosirea dronelor şi pentru a acorda asistenţă tehnică.

Iran a negat timp de mai bine de două luni că a vândut dronele Rusiei, în ciuda faptului că au fost utilizate pentru a ataca centrale electrice şi infrastructura civilă în Ucraina.


Ulterior, Iran a recunoscut în noiembrie că a furnizat „un număr mic de drone”, dar că asta a fost înainte de începerea războiului, o explicaţie care a fost respinsă de SUA şi Ucraina.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: