vineri

3 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

21 octombrie, 2022

Iranul și-a aprofundat implicarea în invadarea Ucrainei de către Rusia, oferind sprijin tehnic piloților ruși de drone de fabricație iraniană pentru a bombarda ținte civile, a anunțat Casa Albă.

John Kirby, șeful Consiliului de Securitate Națională al SUA, a afirmat joi că SUA au aflat că tehnicieni iranieni se află în Crimeea pentru a oferi instruire și întreținere – dar nu pentru a pilota efectiv dronele pe care rușii le folosesc în Ucraina – după ce forțele ruse au întâmpinat dificultăți în operarea bombelor zburătoare fără pilot.

În acest context, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a discutat cu prim-ministrul israelian Yair Lapid cererea Kiev pentru sisteme și tehnologie de apărare aeriană și antirachetă.

Dezmințirile Iran nu conving pe nimeni


Până acum, Iran nu a negat că ar fi livrat Rusiei drone, ci a susținut în mod repetat că nu a livrat armament pentru a fi folosit în Ucraina.

Occidentul nu crede acest tip de dezmințire: Marea Britanie pune în aplicare noi sancțiuni împotriva a trei persoane iraniene și a unei afaceri responsabile de furnizarea Rusiei cu drone folosite pentru a bombarda Ucraina. Prin furnizarea acestor drone, Iranul „activează războiul, profitând de atacurile detestabile ale Rusiei asupra cetățenilor ucraineni și adaugă la suferința oamenilor și la distrugerea infrastructurii critice”, se arată într-un comunicat al ministerului britanic de externe. Bunurile tuturor celor patru au fost înghețate, iar persoanele sunt, de asemenea, supuse interdicțiilor de călătorie.

Înainte de anunțul Regatului Unit, UE a convenit asupra sancțiunilor împotriva aceleiași companii și a trei persoane.

Kremlinul afirmă că Occidentul încearcă să pună „presiune” asupra Iranului, aprecizând că Moscova folosește în războiul din Ucraina drone fabricate în țară.

Zelenski acuză Rusia că a minat barajul din Herson


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat Rusia că plănuiește distrugerea unui baraj hidroelectric în estul regiunii Herson, unde soldații ucraineni au avansat constant. Autoritățile instalate la Moscova au început în respectiva zonă evacuarea civililor.

Joi seara, Volodimir Zelenski a acuzat Moscova că a minat barajul din regiunea ocupată de ruși, baraj ce controlează fluxul apei într-o rețea de canale lungă de 400 km construită în epoca sovietică.

Cacealmaua Belarus

Ministerul Regatului Unit al Apărării a susținut că Rusia a orchestrat o campanie de distragere a atenției, anunțând că 70.000 de soldați bielorusi vor fi implicați într-un nou grup de forțe ruso-belarus.

Este puțin probabil ca Rusia să fi desfășurat efectiv un număr semnificativ de trupe suplimentare în Belarus, iar anunțul este probabil o încercare de a convinge Ucraina să devieze forțele pentru a păzi granița de nord, potrivit informațiilor britanice.

Forțele ucrainene nu au căzut în capcană, ci se concentrează acum, în sud, pe recucerirea localității Dudchany, încercând să împingă forțele ruse spre vest, spre orașul Herson, capitala regională omonimă și primul oraș care a căzut în mâinile Rusiei după invazia lui Vladimir Putin din februarie.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: