luni

13 mai, 2024

28 aprilie, 2024

De când oamenii de știință au început să măsoare funcțiile creierului, tinerii au obținut întotdeauna scoruri mai mari decât persoanele în vârstă, deoarece ravagiile timpului și creșterea generațională a IQ-ului s-au combinat pentru a oferi tinerilor avantaje.

Acum situația se schimbă, scrie The Telegraph. Un studiu al Universității Nottingham Trent (NTU) a constatat pentru prima dată că capacitatea mentală a generațiilor mai în vârstă o ajunge din urmă pe cea a tinerilor.

Se întâmplă, cred oamenii de știință, pentru că câștigurile în inteligență ale generațiilor tinere s-au blocat în jurul anului 2000, dar încă sunt în creștere pentru persoanele în vârstă, ceea ce înseamnă că decalajul mental dintre tineri și bătrâni se reduce.

”Adulții tineri nu sunt mai capabili din punct de vedere cognitiv decât cei născuți înainte”


Dr. Stephen Badham, profesor asociat în psihologie la Școala de Științe Sociale a NTU, a declarat: „Multe cercetări existente arată că IQ-ul s-a îmbunătățit la nivel global de-a lungul secolului al XX-lea. Aceasta înseamnă că generațiile născute mai târziu sunt mai capabile din punct de vedere cognitiv decât cele născute mai devreme.

„Cu toate acestea, există tot mai multe dovezi că creșterile în timp ale IQ-ului se stabilizează, astfel încât, în ultimele două decenii, adulții tineri nu sunt mai capabili din punct de vedere cognitiv decât cei născuți înainte.

„În consecință, datele actuale arată că avantajele adulților tineri în cogniție în raport cu adulții în vârstă, cum ar fi capacitatea de memorie și viteza de procesare, sunt acum mai mici. Aceasta înseamnă că, atunci când comparăm adulții tineri și adulții mai în vârstă de astăzi, decalajul este mai mic decât era în trecut.”

Dr. Badham a adăugat: „Prin urmare, declinul pe care un individ s-ar putea aștepta să îl experimenteze pe măsură ce îmbătrânește este mai mic decât se credea inițial. Cu alte cuvinte, ne putem aștepta să fim mai capabili din punct de vedere cognitiv decât erau bunicii noștri când ajungem la vârsta lor.”

Explicația cercetătorilor: Efectul Flynn încetinește


Cercetătorii au efectuat o meta-analiză a 60 de studii care au înregistrat scoruri ale abilităților mentale ale diferitelor generații. În 83% dintre testele utilizate în studii, adulții în vârstă au prezentat performanțe mai bune decât cohortele anterioare. Cu toate acestea, cogniția adulților tineri a rămas relativ egală de-a lungul timpului.

Oamenii de știință cred că fenomenul este cauzat din cauza încetinirii efectului Flynn.

Efectul Flynn este o teorie care afirmă că IQ-ul global va crește constant în timp, alimentat în mare parte de îmbunătățirile aduse educației, dietei și sănătății.

Dar acum pare să fi stagnat pentru oamenii născuți la începutul mileniului. În schimb, cei născuți mai devreme înregistrează încă îmbunătățiri în comparație cu persoanele în vârstă din generațiile precedente.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: