joi

25 aprilie, 2024

Just Business

O interfață între Economie și viața afacerilor

22 noiembrie, 2021

Fondurile de investiții de pe piața de capital americană sunt tot mai atrase de companiile (relativ) mici, ale căror acțiuni au crescut pe bursele de pe Wall Street mai mult decât marile nume.

Circa 2,4 miliarde de dolari au curs în fondurile de investiții în companii „small caps” în această lună, ceea ce a dus la creșterea cu 8% a indicelui S&P 600 small-cap, săptămâna trecută față de ultima săptămână din octombrie. Creșterea este dublă față de cea a indicelui general S&P 500.

Interesul pentru „small caps” este motivat cu argumentul că firmele mici cresc pot crește mai repede și mai mult decât marile companii și, astfel ar profita de creșterea economiei SUA estimată la 4% anul viitor, în vreme ce media pe termen lung este de 2,5%, potrivit Reuters.


O altă explicație stă și în nevoia de protecție prin diversificare împotriva unor eventuale căderi ale pieței, care ar duce la corecții pe măsura creșterilor de până acum. Pe sectorul tehnologic (IT&C) – de plidă, care a concentrat mari plasamente.

Dublu avantaj: diversificare și protecție contra bulelor

Atracția IT&C a făcut ca 23% din capitalizarea indicelui S&P 500 să fie acoperită de numai 5 companii de tehnologie.

Și, nu întâmplător, marele investitor miliardar J.C Flowers, cunoscut ca un „șoim al oportunităților”, a emis zielele trecute avertismentul privind pericolul unei bule fintech.

 „Dacă te uiți la evaluările tradiționale – sau chiar mai puțin tradiționale, multe companii se tranzacționează la valori de 10 ori mai mari decât cele clasice din același domeniu”, spunea J.C. Flowers, adăugând că există companii care deși au probleme sunt tranzacționate la prețuri ridicate.


Diversificarea este binevenită în general, având în vedere că piața a corectat prea puțin entuziasmul celor 11 ani ulterior crizei din 2009, deși a traversat o criză chiar mai complicată decât aceea.

Când frica va fi mai mare decât lăcomia

„Când mă uit înapoi, în cariera mea de 40 de ani, au fost perioade de timp în care lăcomia a depășit cu mult teama. Ne aflăm într-una dintre acele perioade de timp”, avertiza la rândul său David Solomon, directorul executiv al Goldman Sachs, săptămâna trecută.

Pe de altă parte, „după ce ai tranzacționat lateral (în jargon: fără mize clare pe creștere sau scădere),  este o oportunitate”  plasamentul în companii mici, spune managerul unui fond de investiții .

Și „nu trebui să fii în lija FAANG (Facebook, Apple, Amazon, etc) ca să iei un profit rezonabil”, spune managerul unui fond de investiții dedicat small caps.

Regulile de bază ale pieței par puse la îndoială. Dacă piața corectează, și teama devine maimare decât lăcomia, primele sacrificate sunt acțiunile companiilor mici.

Totuși, companiile mici dar cu mare potențial de dezvoltare pot aduce mari câștiguri pe perioade mai mari, care includ și crizele. Aceasta este o regulă mai potrivită pentru piața private-equity, a investițiilor directe. Dar companiile mici de pe marile burse sunt chiar ținta unor plasamente similare private equity.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: