miercuri

17 aprilie, 2024

21 noiembrie, 2021

Investitorul miliardar J. Christopher Flowers (foto) avertizează asupra formării unei bule pe piața tehnologiei financiare, transmite CNBC.

”Cred că sunt o mulțime de indicatori cu privire la existența unei bule fintech”, a declarat Flowers, CEO al firmei de investiții J.C. Flowers & Co. Fondul controlat de miliardarul american este prezent și pe piața din România, unde deține First Bank.

Valorile de piață ale companiilor fintech au înregistrat creșteri însemnate în ultimul an, atât pe burse cât și pe piețele private, valorile de tranzacționare depășindu-le pe cele ale băncilor tradiționale.


PayPal, spre exemplu, are o capitalizare bursieră de 242 de miliarde de dolari, peste cele ale Wells Fargo sau Citigroup. Square, o afacere fintech înființată de CEO-ul Twitter Jack Dorsey, este evaluată la aproape 107 miliarde de dolari, mai mult decât U.S. Bancorp.

”Dacă te uiți la valorile de evaluare tradiționale – sau chiar mai puțin tradiționale –, multe companii se tranzacționează la valori de 10 ori mai mult decât companiile clasice din același domeniu”, a spus Flowers, adăugând că există, de asemenea, companii care deși au probleme sunt tranzacționate la prețuri ridicate. ”Este un sac mixt. Există o mulțime de puf în piață”, a declarat miliardarul american.

Investitorii au ”sărit” în ultimul an, caracterizat de dobânzi minime istorice, pe companiile care le-au oferit randamente mari. Fintech-urile au beneficiat totodată și de pe urma creșterii cererii de servicii online, în contextul pandemiei.

În ciuda poziției dure, Christopher Flowers este de părere că sectorul fintech prezintă oportunități interesante.


În opinia sa, investitorii ar trebui să fie mai atenți la companiile din sectorul plăților, mai degrabă decât la cele de creditare. Totodată, ar trebui încurajate financiar companiile profitabile, nu și cele care nu și-au dovedit viabilitatea economică.

”Companiile care fac bani sunt mult mai interesante decât cele care spun că vor face bani, dar de fapt vor pierde bani”, a spus el.

Flowers, în vârstă de 64 de ani, și-a început cariera la Goldman Sachs înainte de a fonda firma sa de capital privat J.C. Flowers & Co în 1998.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: