5 septembrie, 2017

Investitorii apelează din nou la plasamente în activul clasic de refugiu în situații de mare incertitudine, aurul, în urma testului nuclear al Coreei de Nord, a recrudescenţei reacţiilor Administraţiei SUA, dar și a neîmplinirilor politicii economice a acesteia.

Piaţa globală a aurului a început săptămâna cu maxime ale ultimelor 12 luni, cotaţiile spot trecând de 1.339 dolari / uncie, luni, cel mai înalt nivel din 27 septembrie anul trecut. Preţul aurului a crescut cu 16% de la începutul anului şi cu 7% în acest trimestru, potrivit Reuters.

Apetitul pentru aur şi pentru activele de refugiu în general rămâne ridicat, deși cotaţiile aurului s-au retras ulterior (la peste 1.337 şi la 1.331 dolari/ uncie, marţi). Atenţia investitorilor s-a reorientat, temporar, mai mult spre bursele de acţiuni şi titluri de stat, în aşteptarea semnalelor oficialilor marilor bănci centrale ale lumii, așteptate în zilele următoare, potrivit Bloomberg.


Interesul investitorilor pentru aur este remarcabil şi din perspectiva fondurilor de investiţii listate la burse (ETF) şi bazate pe plasamente legate de aur. Deţinerile de aur fizic ale ETF-urilor au crescut cu 3% într-o lună până la mai mult de 54,7 milioane de uncii (1.701 tone) de aur.

„Riscul războiului a susţinut aurul pe fondul slăbiciunii dolarului, iar tendinţa de creştere a aurului continuă”, a declarat un manager al casei de investiţii Pictet Asset Management, care are în aur fizic 4% din activele de 350 milioane de dolari aflate sub administrare, potrivit Reuters.

Tranzacţiile în aur sunt denominate în dolari, iar moneda americană a slăbit până la cel mai scăzut nivel din ianuarie 2015 faţă de un coş de valute majore ale lumii, ca urmare a aşteptărilor că Federal Reserve (FED, banca centrală a SUA, va întârzia următoarea creştere a dobânzii de referinţă.

Există incertitudine privind abilitatea Administraţiei Donald Trump de a a promova politicile de susţinere a creşterii economice, iar FED pare să fie mai paşnică” în acest context, a spus şi unul dintre strategii Saxo Bank, conform sursei citate.

Semnalele speculatorilor


Pe de altă parte, mişcările de piaţă sunt puternic influenţate de operaţiunile speculative, care amplifică semnificaţia semnalelor fundamentale.

Aşa se face că moneda euro a început să fie privită ca un activ de refugiu, susţinută de evoluţia favorabilă, deşi lentă a economiei Zonei Euro. Săptămâna trecută euro a trecut peste pragul de 1,20 dolari, inclusiv ca urmare a neîmplinirilor politicii economice a Casei Albe, dar şi în contextul incertitudinilor globale.

„Dezamăgirea privind dezordinea (politicii economice a) Casei Albe a crescut până într-atât încât atractivitatea euro redeschide discuţia privind acreditarea acesteia ca valută de refugiu (safe haven)”, spune un strateg de piaţă valutară al Rabobank din Londra, citat de Reuters.

Aprecierea din acest an de 14% a euro faţă de dolar a atras atenţia asupra monedei europene, despre care mulţi se îndoiau că va supravieţui, acum câţiva ani, pe fondul crizei datoriilor suverane.

Ecourile crizei din 2011 nu s-au stins, ceea ce relevă şi mai mult latura speculativă a apetitului pentru euro, cu atât mai mult cu cât piaţa se aşteaptă ca Banca Centrală Europeană să treacă, mai devreme sau mai târziu la diminuarea achiziţiilor de titluri de stat denominate în moneda euroopeană şi, ulterior, la reducerea portofoliului care a ajuns la circa două trilioane de euro.

Operaţiunile Băncii Centrale Europene ar oferi, celor care pariază acum pe euro, oportunități pentru a marca profitul realizat din aprecierea actuală a monedei unice.

Proporțiile istorice

Totodată, la scară multianuală, și piața aurului dă în primul rând semnalele pe care viteza de reacție proprie speculatorilor le poate da, ținând seama, totuși, de faptul că și marile crize au fost anticipate de operațiunile speculatorilor, chiar dacă nu toate anticipațiile au fost confirmate.

Aurul nu a mai revenit la nivelurile de dinainte de criza declanșată în 2007 și, deși este mult sub maximele înregistrate  în criză, atacă tot mai des și mai amenințător pragurile de rezistență la creștere de la 1.340 – 1.345 dolari / uncie.

În fine, analiștii nu se sfiesc să lege amenințările globale și de aprecierea monedei virtuale bitcoin, nerecunoscută oficial dar intens tranzacționată, inclusiv de bănci renumite. Cotația Bitcoin a ajuns la 5.000 e dolari, dar piața acesteia este extrem de volatilă, nereglementată și speculativă prin definiție.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: