Activele de pe piețele emergente sunt așteptate să crească în 2022, pe fondul unei inflații moderate și a accelerării creșterii economice, însă câștigurile s-ar putea vedea abia în a doua parte a anului, transmite Bloomberg.
Acesta pare a fi consensul în rândul economiștilor Goldman Sachs, Morgan Stanley și JPMorgan Chase, care anticipează un raliu al acțiunilor chineze și creșteri ale obligațiunilor în monedă locală din state precum Polonia, Cehia și Ungaria.
Deși situația din acest an a fost marcată de creșteri ale prețurilor de consum, campanii de vaccinare disparate și o apreciere a dolarului american determinată de așteptările privind înăsprirea politicii monetare a Fed, factori mai favorabili ar putea produce evoluții pozitive în a doua parte a anului.
Investitorii văd deja semne de redresare, pe măsură ce decidenții politicii monetare își înăspresc abordarea privitoare la inflație. Totodată, economia americană ar putea atinge un nou vârf de creștere, ceea ce ar oferi noi avantaje economiilor în curs de dezvoltarea (încheierea ciclului de creștere din SUA s-ar traduce prin scăderea randamentelor și reorientarea investitorilor către regiuni mai profitabile).
”2021 a fost un an în care piețele dezvoltate au depășit piețele emergente în ceea ce privește creșterea economică, iar acest lucru trebuie să se inverseze”, a declarat Tai Hui, strateg-șef de piață pentru Asia la JPMorgan Asset Management din Hong Kong.
Creșterea ratelor de vaccinare în anumite economii va oferi un context favorabil, în special având în vedere creșterea indiciilor privind stabilizarea blocajelor de pe lanțurile de aprovizionare, spune Hui. În plus, ratele de dobândă din SUA ar putea rămâne mai mici decât inflația, ceea ce ar antrena migrarea banilor către alte regiuni.
Indicatorul MSCI al acțiunilor din piețele emergente a scăzut cu peste 5% în acest an, tranzacționându-se aproape de cel mai scăzut nivel din 2001 în comparație cu acțiunile din SUA. Totodată, datoria în monedă locală se îndreaptă spre cel mai rău an din 2015.
Aceste evoluții subliniază faptul că ratele de creștere din statele emergente nu au reușit să țină pasul cu cele din țările dezvoltate.
În timp ce economiile în curs de dezvoltare înregistrau, înainte de pandemie, un ritm mediu de creștere cu 2,5 puncte procentuale mai rapid decât statele dezvoltate, aceasta s-a redus la 1,3 puncte procentuale în acest an, parțial din cauza unui deficit de stimulente economice pentru revenirea rapidă din criza generată de pandemie, subliniază investitorii.
Cel puțin 23 de state emergente și de frontieră au majorat ratele de dobândă în acest an, ceea ce ar putea avea un impact moderat asupra inflației și ar putea stimula randamentele reale ale activelor piețelor emergente, în special acțiunile și obligațiunile în monedă locală.
În același timp, creșterea livrărilor din Asia sugerează că blocajele de pe lanțurile internaționale de aprovizionare se pot atenua, ceea ce reduce și mai mult presiunea asupra prețurilor.
Un alt factor care ar putea funcționa în favoarea piețelor emergente este poziția de relaxare a politicii Chinei, care are de obicei o pondere de circa o treime în cei mai importanți indici privind economiile în curs de dezvoltare.
Autoritățile de la Beijing își intensifică sprijinul pentru economia aflată sub presiune din cauza evoluțiilor de pe piața imobiliară. Băncile chineze au redus recent costurile de împrumut, pentru prima dată în 20 de luni.