Statul a făcut în 2019 investiții de circa 43,6 miliarde de lei, echivalentul a 4,2% din PIB, în creștere cu 27,4% față de suma din 2018. În programul inițial erau prevăzute 50,7 miliarde de lei.
Ratarea țintei s-a produs, în principal, ca urmare a eșecului în ceea ce privește absorbția de fonduri europene. Investițiile sunt capitolul bugetar care are cel mai mult de suferit atunci când vine vorba despre încadrarea în ținta de deficit de 3%.
Investițiile finanțate exclusiv de la bugetul de stat (cheltuielile de capital) s-au ridicat la 30 de miliarde de lei în 2019, în condițiile în care aproape 40% din această sumă a fost plătită în ultimele două luni ale anului – 16,8 miliarde de lei.
Plățile au însemnat onorarea de facturi restante aferente unor lucrări deja efectuate de mediului de afaceri pentru ordonatorii de credite din administrația centrală și locală.
”Aceste plăți au condus la depășirea prevederilor bugetare inițiale pentru anul 2019 cu 4,95 miliarde lei la categoria cheltuielilor de capital”, a transmis MFP.
Sumele rambursate de Uniunea Europeană s-au ridicat la 25,3 miliarde de lei, echivalentul a 2,4% din PIB, în scădere față de anul anterior, când guvernul PSD a reușit să obțină rambursări retrospective de 3,8 miliarde de lei. Acestea sunt proiecte finanțate inițial din bugetul național în perioada 2014-2018 și care au fost considerate eligibile de către Comisia Europeană pentru aplicarea mecanismului privind abordarea retrospectivă a cheltuielilor.
În consecință, sumele atrase de la UE au fost cu 0,8 puncte procentuale din PIB sub nivelul estimat în bugetul inițial.
Pe cale de consecință, nici cheltuielile pentru investițiile finanțate din fonduri europene nu s-au ridicat la nivelul scontat.
Acestea au însumat circa 28 de miliarde de lei, cu peste zece miliarde de lei mai puțin decât prevederile din buget.