Un proiect de lege depus în Parlament prevede introducerea posibilității emiterii unei noi clase de acțiuni, respectiv acțiuni executive, care să ofere acționarului mai multe voturi pe acțiune. Aceste acțiuni pot fi folosite de antreprenorii care aleg să își vândă compania pentru a rămâne în control asupra deciziilor de business, chiar dacă dețin un număr mai redus de acțiuni.
Proiectul a fost depus în Parlament de deputatele USR Monica Berescu şi Oana Ţoiu, potrivit unui comunicat preluat de Agerpres. Proiectul de lege a fost definitivat în urma consultărilor cu Asociaţia Patronală pentru Industria de Software şi servicii şi cu Fundaţia Romanian Business Leaders.
O acţiune executivă poate oferi dreptul la minimum două voturi faţă de cele clasice, ceea ce oferă deţinătorului posibilitatea de a influenţa deciziile strategice. Modelul aplicat este cel din Statele Unite ale Americii, unde companii precum Google si Facebook au pus deja în aplicare acest concept.
„Numărul startup-urilor din domeniul IT este într-o creştere exponenţială şi prin acest proiect ne dorim ca startup-urile IT să rămână în România şi fondatorii săi să îşi păstreze puterea de decizie şi în etapele de venture capital funding. Este esenţial pentru o companie să primească finanţare şi ne dorim cu toţii să avem cât mai multe companii de tip unicorn, însă este la fel de important şi ca fondatorul să îşi poată continua viziunea, având la îndemână mijloacele necesare pentru a o duce la îndeplinire”, a declarat Monica Berescu, deputat USR, vicepreşedinte al Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor.
Proiectul USR modifică şi completează Legea societăţilor comerciale nr. 31/1990, în sensul prevederii posibilităţii de emitere a acţiunilor executive, acţiuni care conferă titularului mai multe voturi decât numărul de acţiuni. Numărul de voturi ataşat acţiunilor va fi stabilit prin actul constitutiv al societăţii.
”Practic, în plus față de reglementarea actuală, am oferi posibilitatea asociaților de a stabili la înființare prin actul constitutiv dacă doresc să aibă și o categorie de părți sociale care să aibă atașat un drept de vot multiplu, care le-ar putea oferi o pondere mai mare a votului în adunarea generală a asociaților. Așadar, prin modificare adusă se oferă posibilitatea asociaților de a opta pentru a adăuga o categorie suplimentară de părți sociale, fără a impune însă o obligativitatea în acest sens”, se arată în nota de fundamentare.
În prezent, Legea societăţilor comerciale reglementează pentru societăţile pe acţiuni din România două feluri de acţiuni: ordinare şi preferenţiale.
Conform actului normativ, deţinătorii de acţiuni ordinare au un număr de voturi egal cu acţiunile deţinute, iar deţinătorii acţiunilor preferenţiale beneficiază de nişte drepturi suplimentare, fără a avea însă ataşat şi un drept de vot. Însă, pentru societăţile de tip închis, Legea nr. 31/1990 nu permite şi deţinerea unei clase de acţiuni care să aibă ataşate mai multe drepturi de vot per acţiune.